Топ 10 на най-добрите винарски дестинации в Европа

Предлагаме ви една ароматна разходка из най-добрите винарски региони на Европа

Потребителите на сайта за пътешественици TripAdvisor подреждат класацията на най-добрите винарски дестинации в Европа. От тях три са в Италия, пет във Франция и по една от Испания и Португалия.

1 Тоскана, Италия

Трудно е да се намери лоша бутилка вино в Тоскана, дори най-скромната тратория обикновено имат отлично червено вино от къщата. Открояващите са  Кианти (разбира се), Вернача ди Сан Джиминяно и така наречената "Супер Тоскани". Така, че откъснете се от музеите на Флоренция, дори само за следобед, и обиколете няколко винарски изби в провинцията. Няма по-красив (или вкусен) начин да прекарате един ден в Тоскана.

2 Аквитания, Франция

Шато Д’Икем, може би най-престижното вино в света, се произвежда именно тук. Колко престижно? Е, Томас Джеферсън е бил фен и една бутилка от реколта 1811 е продадена на търг през 2011 г. за 117 хиляди долара, най-високата цена за една бутилка вино. Но има хиляди замъци за посещение в региона, така че дори ако Шато Д’Икем е малко по-далеч от обсега ви, все пак ще прекарате прекрасно време в дегустиране на забележителни червени и бели реколти Бордо.

3 Прованс, Франция

Ако сте един от многото нови фенове на розето, тръгвайте за Прованс за да опитате някои от най-добрите в света. Свежо, сухо розово вино (приготвя  се от червено грозде) си пасва особено добре с чеснови храни, като най-известното в района Айоли. В този регион ще намерите също добри пикантни червени вина. За по-голяма наслада, посетете в края на юни или юли, когато цъфти лавандулата.

4 Умбрия, Италия

Умбрия може и да не произвежда толкова вино както Тоскана, но има сребърен обков, тя не е толкова популярна сред туристите. Ако искате да опитате прекрасно италианско вино без тълпите от жадни туристи, Умбрия е много добро решение. Орвието Класико, бялото се предлага в сухи и сладки версии, е на върха на винената листа в региона. Но за нещо по-различно, опитайте Сагрантино, таниново, плътно червено вино. Не забравяйте да посетите и Перуджа за да разгледате Шоколадовата фабрика Перуджина.

5 Сицилия, Италия

Десертните вина като Марсала са основните в Сицилия, те съставляват 90% от местното производство. Легендата разказва, че новото вино е готово за пиене точно на Деня на Свети Мартин, 11 ноември. Ако сте в района, проверете този факт като се включите във „Феста дел Вино” (Фестивал на виното).

6 Лангедок-Русийон, Франция

Няма  и капка съмнение за това, че виното е най-велико в Лангедок-Русийон. Това е най-големият винарски регион в света. И ако нещо може да се направи от грозде, местните лозари вероятно го произвеждат. Над два милиарда бутилки бяло, червено, розе, шумящи и сладки вина се правят тук всяка година. Опитайте Кремант де Лимокс, съвременно пенливо вино с вкус, който съперничи на много по-скъпото шампанско.

7 Бургундия, Франция

Римляните първо засадили винено грозде в Бургундия преди около две хилядолетия, така че местните винари са имали достатъчно време да усъвършенстват занаята си. Ако харесвате червени вина пробвайте  Коте де Нюитс, ако сте фен на бялото, опитайте Коте де Бон. Много туристи на TripAdvisor препоръчват отбиване в La Cave De L'Ange Gardien в Бон, за изчерпателно опознаване на храната и виното от региона.

8 Шампан-Арден, Франция

Дом Периньон, Кристал, Вьов Клико ... Самите имена предизвикват изображения на упадък и лукс, от звездни шик купони в слънчеви дестинации, до вечери на свещи в пет-звезден лукс. Шампан-Арден оглавяват производството на шампанско с милиони каси всяка година, и събират жадни туристи от цял свят дошли да опитат несравними пенливи вина и да опознаят пещерите, в които Шампанското отлежава.

9 Коста де ла Луз, Испания

Ако обичате шери, ще се възнесете в рая в Коста де ла Лус. Над 60 Бодеги в района произвеждат различни видове шери, вариращи от деликатен Манцанила крем Шери до Амонтиладо (идеален подарък за феновете на Едгар Алън По). Ако сте любител на изкуството и шерито, не пропускайте Tradicion Bodega. Там можете да опитате отлични VOS и VORS шери и да видите творби на Гоя и Веласкес от личната колекция от произведения на изкуството на собственика.

10 Област Порто, Португалия

Преди векове, британците са били във война с Франция, това им е коствало вкусът на  френското вино. Те се опитвали да внасят португалски вина, но ги откривали развалени от дългото пътуване. Предприемчиви винопроизводители са решили да укрепят виното, и така се родило порт (пристанище). Порто е център на порт индустрията и посещението тук не би било пълно без да разгледате няколко местни порт къщи и да опитате много различни видове и реколти. Намерете салон, който предлага дегустация порт / шоколад, защото порт и шоколад вървят перфектно заедно.