От юли до днес над 300 кученца изхвърлени из София

Те или умират, или стават част от скитащите орди

От началото на юли досега в София са изхвърлени над 300 малки кученца.

Само за изминалата седмица са подадени два нови сигнала за захвърлени кашони с малки кученца, предаде "Дарик".

При нежелана бременност на домашния любимец, тя може да бъде прекратена от всеки ветеринарен лекар. Това съветва директорът на „Екоравновесие” д-р Манол Нейков. Той каза, че най-добрата превенция е кастрирането на домашния любимец, а при нежелана бременност, може да се стигне и до аборт.
Кастрацията в частните ветеринарни клиники струва между 80 и 120 лв., а абортът е не повече от 50 лв., каза още той. Важното е да не се допускат нови поколения на улицата, защото те не могат да се прибират в общинските приюти, категоричен беше Нейков.
Малките кученца се приемат единствено в приюта на „Анимал Рескю” в Горни Богров, който обаче е с изчерпан капацитет. Затова изоставените бебета кученца или умират, или се превръщат в нови бездомни кучета по софийските улици.

„За нерадостната съдба на тези кученца, които биват изхвърляни от недобросъвестните граждани, моралната отговорност носят единствено те. И това трябва да тежи на тяхната съвест”, уточни директорът на „Екоравновесие”.

Д-р Нейков обясни, че малките животни не се прибират в приютите, преди да са навършили 6-месечна възраст, защото за тях се изискват специални грижи, които няма как да им бъдат осигурени.