Честно гласуването "за" гл. прокурор иска Цацаров

Съдията предлага нов метод за избор, който според него е прозрачен

Кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров е написал писмо до правосъдната министърка Диана Ковачева с искане за промяна на процедурните правила за избор на кандидати за председател на ВКС, ВАС и главен прокурор.

"Обръщам се към Вас, госпожо министър, като председателстващ Висшия съдебен съвет, и чрез Вас – към уважаемите членове на този съвет, с молба да обсъдите възможността за изменения на процедурните правила. Моля да обсъдите възможността кандидатите да се подлагат на гласуване по друг ред - напр. по поредност, определена чрез публично теглене на жребий от тях", се казва в писмото на Сотир Цацаров.

Според него следва да се избегнат и най-малките съмнения в публичното пространство за фаворизиране на който и да било от кандидатите, като същевременно не бъдат засегнати сроковете и предпоставките за допускане на кандидатите по обявената вече процедура.

По думите му приетите на 8 ноември от ВСС правила "предвиждат, че поредността на изслушване на допуснатите кандидати се определя по азбучен ред. В същото време обаче, плавилата предвиждат друг ред на гласуване – "според поредността на постъпване на предложенията".

"Така се оказва, че независимо от това, какви други предложения за кандидати за главен прокурор ще постъпят, както и независимо от това, какъв ще е редът ни на изслушването /според имената/, предложението за моята кандидатура ще бъде подложено на гласуване първо, тъй като е внесено още на 08.11.2012 г"., пише Цацаров до Ковачева

В писмото си той твърди, че тази поредност на гласуване предизвиква множество коментари в общественото пространство и в медиите.

"Немалка част от тях са в насоката, че така правилата "обслужват" един кандидат и са предназначени за осигурят необходимото мнозинство за него. Считам, че провеждането на честен избор, по процедура, която не предизвиква каквито и да е съмнения, е обща цел – както на всички членове на Висшия съдебен съвет, така и на всеки от кандидатите", завършва писмото си Сотир Цацаров.

Само преди ден единственият към този момент кандидат за главен прокурор получи подкрепа за поста в лицето на премиера Бойко Борисов, който заяви, че Цацаров "е най-добрият съдия, с когото съм работил като главен секретар на МВР".

Окръжният съдия на Пловдив Сотир Цацаров беше номиниран от седем членове (минимумът е пет) на ВСС преди две седмици.

Засега като негов конкурент се спряга името на заместник главният прокурор Галина Тонева.