Бойкотаджии искат смяна на властта в СДС

Димо Гяуров и Мартин Димитров твърдят, че партията им е зависима от ГЕРБ

Управляващите прехвърлиха скандала с Марковска върху гърба на СДС като повикаха Кабаиванов и му възложиха коя кандидатура да издигне. Изходът от ситуацията е само един – оставка на председателя и на ръководството, твърди синият депутат Димо Гяуров.

„Присъствах на заседанието на Националния изпълнителен съвет миналия вторник, но решението вече беше взето”, каза пред БНТ Гяуров по повод номинацията на президента Петър Стоянов за конституционен съдия.

Гяуров допълни, че името на президента е било съобщено на това заседание, а два часа по-късно обявено и на пресконференцията. Въпросът е, че нямаше сондаж, нямаше дискусия, включително и на това заседание не са обсъждани други кандидатури, заяви депутатът.

Според него, хората от Националния изпълнителен съвет на СДС много прозрачно са изиграли срамната роля - да изглеждат като жени на повикване при ГЕРБ.

“Опитаха се и нас да ни дадат за ползване”, каза Гяуров.

Той е на мнение, че ако ръководството на СДС продължава с тази си политика, това ще бъде краят. Ако не се смени политиката изходът е неизбежен, защото СДС вече лети по нанадолнището. Има един единствен изход – оставка на председателя и на ръководството. Само това е, заяви Гяуров.

Бившият лидер на СДС Мартин Димитров пък смята, че в момента СДС се държи зависимо от ГЕРБ.

„Това не е истинското СДС”, отсече той пред Нова телевизия.

Димитров нарече ситуацията около избора на конституционен съдия от квотата на Народното събрание „сделка” и „ново опорочаване на процедурата”.

Той изрази притеснение, че сегашното ръководство на СДС ще доведе до катастрофа на изборите.

“Обединението на дясното означава общо явяване на СДС и ДСБ, а това в момента е невъзможно. Аз не искам да се явявам на изборите с хора, които работят за друга партия. Ако искам да ми е председател Цветан Цветанов, направо ще си отида в ГЕРБ”, заяви Димитров.