Президентът се чуди за доживотната присъда

Росен Плевнелиев вярва, че хората могат да се поправят

Президентът Росен Плевнелиев се въздържа от категорична позиция за това дали да се отмени доживотната присъда без право на замяна.

Само преди дни вицепрезиденът Маргарита Попова предложи тази присъда да бъде премахната от системата на наказанията у нас.

Според нея доживотната присъда без право на замяна е нехуманна и нечовешка.

"Наказателното право предвижда едно наказание, за което няма надежда, човекът не се отчита като ценност, няма цели на наказанието, които могат да бъдат постигнати и не могат да се поставят такива цели, защото на човека му се налага наказание доживотен затвор без замяна – липсва перспектива", аргументира се тя.

"Има нужда от дебат по темата и има нужда да се чуят повече аргументи", убеден е обаче държавният глава.

"Логиката е елементарна. Тя казва, че един човек, който може да е извършил най-тежкото престъпление и да е получил най-тежкото наказание за това, би могъл да получи шанс да се поправи. С поведението си той може да докаже, че е преосмислил позицията и с хода на времето да получи една по-снизходителна присъда", коментира Плевнелиев.

Президентът допълни, че е длъжен да изчака дебатите, защото "не искам да предопределям една толкова важна тема. Има логика, но трябва много хора да намерят правилното решение. Още е рано президентът да се произнесе по тази тема", каза още той.