Допълнителна експертиза казва фатални ли са раните с нож в бедрата на Красимира

Делото за касапницата на ул. „Юрий Венелин” 18 тръгна в петък по съкратената процедура

Допълнителна съдебно-медицинска експертиза, която категорично да изясни смъртоносни ли са били прободните рани в бедрата на 44-годишната Красимира Кавръкова, поиска адв. Благой Потеров, който организира защитата на обвиняемия за смъртта й – Динко Райков.

Делото за касапницата на ул. „Юрий Венелин” 18 тръгна в петък по бързата процедура без разпити на свидетели и вещи лица. До това се стигна след като Костадин, както е цялото име на подсъдимият, призна напълно обвинението и поиска съкратен процес. Той обаче се възползва от правото си на този етап да не дава обяснения за фаталната нощ.

В мотивите си за допълнителна експертиза адв. Потеров изтъкна, че такъв въпрос е бил зададен и в първоначално изготвеното изследване, но на него така и не било отговорено. Юристът основа искането си на конкретна практика на Върховния съд и пожела вещото лице да отговори дали прободно-порезната рана в дясното бедро на Красимира, която прекъснала бедрената й артерия, представлява от медицинска гледна точка фатално нараняване със смъртоносен изход или не.

На това искане категорично се противопостави наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев. Според държавният обвинител такава експертиза би била резонна, ако обвинението срещу Райков е за непредумишлено убийство. Повдигнатото срещу него обвинение обаче е по един от най-тежките текстове в НК – чл. 115 за умишлено причиняване на смърт.

В крайна сметка съдебният състав, председателстван от Даниел Марков, прецени, че експертизата е относима към предмета на делото и определи вещо лице да отговори на въпросите какъв е характерът и степента на увреждането от раната в дясното бедро и дали то е смъртоносно.

Както Burgasutre писа кървавата драма се разигра на 3 юли тази година. Загиналата Красимира и обвиняемият Динко цяла вечер се черпят с ракия в дома й на 8-мия етаж в кооперацията на ул. „Юрий Венелин” 18.

Внезапно в малките часове между двамата пламва конфликт. Каква е причината за това – остава загадка. Ясно е обаче какво се случва по-нататък. Избеснял и под влиянието на изпития алкохол Райков грабва нож и го забива два пъти в бедрата на Красимира. Ударът отдясно попада в бедрената артерия. Шурва кръв и Красимира рухва. Динко осъзнава какво е сторил и звъни на 112. В паниката си се опитва да спре кръвта със случайно попаднал му чаршаф.

Ножът, с който е намушкал Красимира хвърля през балкона. По-късно криминалистите го откриват в тревата на подблоковото пространство. До пристигането на парамедиците Красимира вече е мъртва. Причината – остра кръвозагуба. Часове по-късно Динко е арестуван и прави признания. Пред съда, който разглежда мярката му за неотклонение през лятото той заяви, че не е искал да убие приятелката си.

В залата до Динко, за да го подкрепят бяха съсипаните му от случката родители. Яви се и Христина, по-голямата сестра на загиналата. Тя не поиска да бъде конституирана като частен обвинител или граждански ищец.

Делото продължава в края на декември. Очаква се тогава да бъдат представени заключенията от новоназначената експертиза, а след това, ако няма нови искания на страните, да се пристъпи към съдебните прении.