На избори със знаковите букви - СДС

"Сините" търсят обединение в дясно, не щат Кунева и ДСБ

Няма да правим нови коалиции, на изборите ще отидем със знаковите букви СДС, обяви председателят на СДС Емил Кабаиванов.

Преди отбелязването на 23-ата годишнина на Съюза на демократичните сили от партията излязоха с декларация, в която призоваха за обединяване на дясноцентристките партии в бъдещото управление на страната.

Сред евентуалните партньори на СДС обаче не попада Меглена Кунева, защото няма никакви доказателства, че нейната партия принадлежи към това пространство, отбеляза Кабаиванов.

"Ако ДСБ се разпуснат и искат да станат членове на СДС, са добре дошли", добави той.

Председателят на СДС обаче отказа да назове партиите, които възприема като дясноцентристки и които биха били коалиционен партньор на СДС в следващия парламент.

"Ние сме убедени, че голямото завръщане към СДС започва", изрази увереност Кабаиванов. Той определи и декларацията като призив към всички, които през годините са били членове на СДС, но са били изгонени или изключени, да се върнат при идеята.

"Тук става въпрос за хора, които през годините са свързани със СДС и не са вредили на съюза с думи, действия, или са се облагодетелствали на гърба на партията", поясни Кабаиванов.

"В навечерието на своята 23 годишнина Съюзът на демократичните сили отново, както и в далечната 1989 година, е на прага на нови политически изпитания. И както тогава преодолявахме изпитания, но посочихме главната стратегическа цел пред България – членството в НАТО и ЕС, така и днес сме изправени пред огромно предизвикателство – жизнения стандарт на българските граждани", се чете в декларацията на СДС.

"Затова и декларираме, че Съюзът на демократичните сили ще подчини своята политика на постигането на следващата стратегическа цел пред България – българите да живеят достойно и сигурно като истински европейци. А това означава нова политика насочена към рязко подобряване на икономическата среда в страната и респективно повишаване на доходите на гражданите", пише още в писмото на "сините".