Активисти за Бунарджика: Какво да духаме? (СНИМКИ)

Протестиращите пишат до Барозу за строежа на тепето

15-ина активисти срещу строежа на Бунарджика отново протестираха пред сградата на общинския съвет. Непоклатими пред студа от рано сутринта недоволните посрещаха местните депутати.

Атаката им бе насочена главно към председателя на общинския съвет арх. Илко Николов, който без да се усети накрая на последната сесия каза на включен микрофон "Да го духат".

Затова протестиращите бяха разпънали плакат: Господин Председател на общинския съвет, арх. Илко Николов, не разбрахме какво да духаме!

Полицаи и общинска охрана бяха на линия, за да осигурят мирно недоволство.

Мегафонът и листовките от предишния протест бяха заменени с копие на писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, в което защитниците на Бунарджика искат Европа да се намеси и да провери строежа на тепето.

Бившите градоначалници Спас Гърневски и Славчо Атанасов се спряха при протестиращите и взеха копие на писмото до ЕК. Това направиха и съветниците от ДПС. Други старейшини обаче подминаха недоволните.

Протестиращите искат до 15 януари местният парламент да спре строежа и да организира обществено обсъждане за бъдещето на "Хълм на освободителите".

Днешната акция е осма поред срещу строителните дейности на Бунарджика. Както вече сме писали "Галакси Пропърти Груп" ООД започна строеж на тепето, където вдига нова сграда на мястото на бившия ресторант "Голям Бунарджик".

Публикуваме част от проекта за отворено писмо до Председателя на Европейската комисия

“Уважаеми г-н Барозу,

Нашият град Пловдив, един от най-старите градове в Европа, кандидатства за Европейска столица на културата.

Ние обичаме града си и бихме се радвали той да бъде удостоен с тази висока чест, но за съжаление трябва да Ви информираме, че към настоящия момент това би било незаслужено, тъй като кметът и общинските ни съветници не се отнасят подобаващо към културното наследство в Пловдив.

Един от хълмовете в нашия древен град, „Хълмът на освободителите”, е обявен за културно наследство като паметник на градинското и парково изкуство. Според българския закон общините гарантират равен достъп до недвижимите културни ценности. Но с Хълма на освободителите това вече не е така, защото кметът на града ни е одобрил строителството там на частен бизнес-клуб с  ОГРАНИЧЕН ДОСТЪП на фирма за производство на ракия. При строителството на този клуб вече бяха унищожени с багери много скали в парка. Някои общински съветници обещаха да проверят какво се случва, но досега не са направили нищо. Тази липса на култура би отивала повече на известния български литературен герой Ганьо Балкански.

В затворения за обикновените граждани на града клуб ще има стаи за почивка и спа-помещения за бизнесмените от клуба. Вероятно от там те ще се наслаждават на културното наследство - парка на хълма.  Този скандален случай би бил съпоставим с това ако например кметът на Ню-Йорк разреши в Сентрал парк строителството на затворен частен бизнес-клуб на фирма- производител на уиски...

Поради гореизложеното Ви молим, уважеими г-н Барозу, председателстваната от Вас Европейска комисия да не дава засега съгласието си нашият град да бъде Европейска столица на културата, защото една такава столица следва да дава пример на другите градове за опазването на културните ценности и гарантиране на всяко лице на равен достъп до тях...”

Гражданските сдружения могат да твърдят каквото си искат, да се събират на групички пред общината и общинския съвет. Те имат право на лично мнение, което да изразяват на улицата, площада или пред компютъра вкъщи. Законът обаче трябва да се спазва, а в случая няма наличие на нарушения. Това заяви по повод на екопротеста кметът Иван Тотев.

Строежът на Бунарджика е най-проверяваният обект за последните 3 месеца в целия град. Заради видимия значителен обществен интерес още на 27 ноември направихме съвместна проверка с двама представители на комитета за защита на тепето, както и със служители на екоминистерството. Заключението бе, че няма никакви отклонения от параметрите в зададените разрешителни. Всички институции са дали положително становище на проекта и отговорните лица са си сложили подписите. А отвън се е събрала една група и казва: Не. Кой знае по-добре, попита риторично Тотев.

Писмото, което тези хора искат да изпратят до председателя на ЕК ще злепостави целия град. Те заявяват от името на всички пловдивчани, че ние не искаме да сме столица на културата. А щом в Брюксел получат такъв сигнал, това ще провали всичките ни усилия и работата, която сме свършили дотук. Ние обаче няма да пратим писмо: не ги слушайте, тези са лошите. Най-добрата позиция е местната власт да не се дискредитира с ответни сигнали и излишен шум, заяви още кмета.

Очаквам протестна акция и за планирания на Бунарджика лифт, за подземния паркинг в Цар Симеоновата градина, Втория гребен канал и други проекти. Трябва да стане ясно и нека всички разберат, че общината ще взима много управленски решения и по тях ще се произнесат съответните експерти и институции. Ако специалистите дадат зелена светлина, въобще не ме интересува дали ще протестират 500 или 1000 души. Ние трябва да изпълним своите решения, само така ще имаме придобивки като многоетажен подземен паркинг и лифт на Бунарджика, заяви още Тотев.