Бойко за мощите: Най-голямата кутия я оставяме на рибарите

Премиерското присъствие донесе скъп дар на Созопол и Черноморец - светите мощи на Св. Николай Чудотворец

Оркестър местни “мариачи” посрещнаха в Созопол премиерът Бойко Борисов и свитата му. След посещението му в Малко Търновско и Царево той вмъкна в натоварената си програма и Созопол, където дойде заедно с шефа на НИМ Божидар Димитров и регионалния министър Лиляна Павлова.

Посещението на министър-председателя не бе случайно. Както се говори вече дни наред, Борисовата чета се озова в Созопол, за да дари съвсем тържествено мощите на Св. Николай Чудотворец, които до този момент се съхраняваха в НИМ. Никулденският подарък идва точно навреме за двата града.

“Най-голямата кутия я оставяме на рибарите”, рече Борисов след като предаде мощехранилницата със светите костици на храма Св. Георги в Созопол. Освен голямата “кутия” обаче премиерът дари и една по-малка - за храма Св. Никола в Черноморец.

Освен, че беше благословен от свещениците на двете местни църкви, Борисов получи покана и за следващия Никулден.

“Доволен вероятно за това как се отнесохме с неговите мощи Св. Николай изпрати толкова много риба тази година, нещо незапомнено от 50 години”, заяви от своя страна шефът на НИМ Божидар Димитров.

Говорейки за помощта на Светеца към рибарите, Димитров не пропусна да подчертае, че решението костиците да бъдат съхранявани занапред в тези два града, е на държавата. Димитров обясни още, че изследванията категорично доказват принадлежността на находките и няма никакво съмнение, че светите мощи за на Св. Николай Чудотворец.

Височайшите гости бяха посрещнати от кметовете на Созопол и Черноморец - Панайот Рейзи и Добри Добрев. Заедно с тях бе и голяма част от общинската администрация, местни парламентаристи, граждани и гости на крайбрежните градове.