Ще цензурираме ли 8-ми декември?

Редно ли е студентите да останат без рап концерт за празника

Група пловдивчани се опълчи на отбелязването на 8-ми декември с концерт на Лора Караджова и рапърите Криско и 100 Кила. Според публикуваната от тях декларация тези изпълнители и репертоарът им нямат нищо общо с елементарни естетически изисквания и критерии. Песни с примитивни, скандални, ужасно пошли текстове, нямат място в прояви, организирани от Общината и нейни структури. Тази проява на лош вкус и ниска култура ще дискредитира, опорочи, омърси и постави под заплаха каузата Пловдив да е европейска културна столица през 2019 година, изтъкват още обществениците.

Евентуална забрана на концерта обаче ще отвори кутията на Пандора. От една страна отказ от договорена вече изява, ден преди самото събитие, ще е лош сигнал за малки и големи, родни и чужди изпълнители. От друга това може да доведе до обвинения в цензура и всеки може да е следващата жертва. Може да се помисли малко за прикриване на голотиите в картините с голи жени. За забрана плачеше скандалната изложба „Хаос” на Борис Жабовски, чийто творби без много угризения можеха да бъдат изгорени на клада. Това е нормално дори за демокрация като САЩ, където посегнаха на книгите на Марк Твен, за да ги направят политически коректни.

О, времена, о, нрави – са казали древните и с право. През 2012 година провокацията в изкуството е норма. Използването на уличен жаргон и истории от пошлата действителност прави песните разбираеми за младото поколение. Надали някой все още вярва, че щъркелът го е донесъл. От друга страна е вярно, че и прекалените провокации на родните изпълнители не струват. Пътя проправи Мишо Шамара, който с оплюването на националния флаг стигна до ЕК. Сега безброй звездички искат да се запишат за безплатна екскурзия до Брюксел с рекламна цел. Пък ако мине номерът.

100 Кила и Лора бяха и на тазгодишния фестивал Спирит ъф Бургас, подкрепен от управата на морския град и публиката беше доволна. Защо ние да ги гоним? Ами ако станем европейска столица на културата и под Тепетата се изсипят десетки арт провокатори, тогава какво – ще ги арестуваме и затворим? Ще оставим дядо Николай да ги прокълне както Мадона и Лейди гага?

Проблемът явно не е какви мръсотии се пеят, а къде ще стане това. Вярно е, че сцената на семейния коледен базар пред общината, където малките деца споделят съкровените си желания пред Дядо Коледа, не е най-удачното място. Все пак обаче не е проблем на студентите и не редно да ги лишаваме от техния празник. Те така и така не слушкат, а и вероятно биха предпочели Лора пред Снежанка.