Чудо! Руска болница иска да лекува бебето в кома

Помогнете - дарителската сметка на ''спящия'' Филип е отворена

Буквално преди минути руската клиника за висококлетъчни технологии е изпратила потвърждение, че малкият Филип, изпаднал в будна кома, е одобрен за лечение. ''Клиничният съвет реагира максимално бързо и отговори положително – заемат се с лечението на момченцето'', съобщи за Plovdivutre.bg развълнуваният д-р Любомир Василев, единственият упълномощен представител на Клиниката по интервенционална и възстановителна неврохирургия, която има лиценз за лечение със стволови клетки - „НейроВита“.

Малкият мъж повече от година е в кома заради лекарска грешка. По-рано поставена задължителна ваксина срещу морбили обрича Филип на дълъг сън – след преждевременната манипулация мозъчната му дейност спира, но органите му продължават да действат нормално. Детето изпада в така наречената будна кома.

Родителите са решени да го пратят на лечение в Русия, където да му бъде направена трансплантация на стволови клетки. Те обявиха публично дарителска сметка на името на детето. След публикацията ни за злощастната ваксина, съдбата на семейството на Филип трогна хора от цялата страна.

''До седмица ще изчислят точната нужна сума за цялото лечение'', добави д-р Василев. Преди стартирането на процедурите и трансплантация на стволовите клетки, ще бъдат направени редица изследвания. Чак след това ще се разбере колко дълго ще протече лечението.

Това, което се знае обаче е, че момченцето трябва да бъде изпратено в Русия бързо. Няма време за губене. От клиниката казват, че шанс за събуждане имат само пациентите до 18 месеца след възникването на комата, а Филип вече е в това състояние 12 месеца. В тази връзка напомняме, че дарителската банкова сметка на детето е отворена. Родителите на малкия мъж съветват при попълване на бланката за основание на превода да всписвате ''дарение''. В противен случай се удържа 6 лева за банковата услуга.

За да се стигне до сегашното вегетативно състояние на Филип се е случило морфологично загиване на мозъчни тъкани. Конвенциалната или традиционната медицина счита това състояние за нелечимо. От будна кома може да извади само лечение на високотехнологично ниво. От костния мозък на детето ще се изведат стволови клетки, които ще бъдат модифицирани. Същите ще бъдат трансплантирани в главния мозък с цел ''събуждане'' на детето. Стволовите клетки образуват нови и стимулират образуването и доизграждането на нова мозъчна материя.

Д-р Василев признава, че Филип е много увреден и че лечението не дава 100 % гаранция, но самият факт, че руските медици се наемат да стартират процедурите, говори, че детето има реален шанс.

От обществото ни сега зависи Филип да замине по-скоро в Русия. Там ще бъде настанен в Националната онкологична болница в отделението по Детска онкохематология.

Тъжно е, че освен Филип 50 българчета са одобрени за лечение в Русия, но поради липса на пари не могат да заминат. Фондът за лечение на деца не е помогнал на нито едно от тях да опита методите на клиниката в Москва. Обяснението – нямало достатъчно научни доказателства за успеха на провежданото лечение. Най-напредналите клиники в света залагат на лечение с подобни висококлетъчни технологии, защото това е бъдещето на медицината. Съвсем логично звучи, че все още никой не е готов да даде 100 % гаранция на успеваемостта. Значи ли това, че държавата ни трябва да обрече децата си на бавна смърт? 

„Добре е, че все още живеем в будно общество, което вярва, че българчетата заслужават шанс. Трогнат съм от реакцията на хората за Филип'', казва д-р Василев. Той самият от 15 години е баща на дете с детска церебрална парализа и много добре знае с какво се сблъскват родителите ежедневно. Синът му Иван е първото българче, лекувано със стволови клетки в Москва чрез ''Българската Коледа''. Процедурите са помогнали значително на детето, а състоянието му видимо се подобрява след всяко посещение в клиниката. В петък в чест на Иван неговите връстници са подготвили концерт във Велико Търново, където семейството живее, похвали се благодарният баща д-р Василев. 

Plovdivutre.bg подкрепя продължаващата благотворителна кампания за Филип. Припомняме дарителската сметка:

Филип Игнатов Славков
IBAN: BG40 UNCR 7000 1520 7863 99
BIC на УниКредит Булбанк: UNCRBGSF