12.12&21.12 - Всеки край е ново начало

Слънце в Стрелец, Луна в Стрелец

Сряда ще премине под влиянието на финализиращите процеси характерни за денят преди Новолунието. Съзнателно и ли не, ще бързаме да приключим с онова, което сме започнали в миналото, а мнозина ще бъдат и благодарни да го изпратят, като го превърнат в спомен.

Отива си един цикъл белязан с интензивни промени, преживявания и усещания. Дори в последният ден от него обаче, няма да се радваме на обичайното спокойствие и затишие, а ще продължаваме интензивно да участваме в актуалните за периода процеси. Днес, получаването на скрита до момента информация, разбулваща тайни и загадки, ще проясни онова, което е оставало необяснимо и скрито за нас до сега, и вероятно ще добави финален щрих към впечатленията ни от отиващия си лунен месец.

Днешната дата сама по себе си е загадъчна, мистериозна и широко дискутирана почти колкото блокбастъра на годината 21.12.2012. В астрологично отношение тя на пръв поглед не се отличава с нищо, подобно на съперника си за слава. Но и двете си приличат по дълбоката езотерична символика скрита зад привидно обичайната астрологична картина. Както денят на зимното Слънцестоене, което настъпва на 21 декември, така и последният ден от лунния месец протичащ днес, са дни изпълнени с дълбокото съдържание на края преди началото, в който цялата налична енергия се изтегля дълбоко навътре, в недрата на Земята или на човешката психика, за да се капсулира онова зрънце изтъкано от Светлина и Дух, което ще положи ново начало в настъпващия период на обновление и растеж.

А и астрологичната картина е както подчертах само привидно обичайна, въпреки липсата на елементи на масово заблуждение от типа на парад на планетите. Не всичко във Вселената е така очевидно, но видимостта съвсем не определя значимостта на една ситуация, напротив - същностното, както знаем е невидимо за очите. Днес, ден преди да се прероди ,Луната ще задейства рядка конфигурация, която ще стане максимално активна в края на седмицата и ще продължи да бъде актуална до края на настоящата година. Това е конфигурацията "Йод" - "Божият пръст"  и името и напълно отговаря на същността и. Участниците в нея - Сатурн, Плутон и Юпитер, са известни с тесният си ангажимент към глобалните процеси на планетата и с право могат да бъдат наречени Глобалните Стратези, тъй като са ангажирани със държавните и социалните структури, обществените цели и житейската философия на човечеството, както и със структурните гео-процеси. Йод е конфигурация на фиксирането, често съпроводено със завръщане, когато ненаучени  в миналото уроци се проявяват във формата на ситуации дотогава, докато грешките не бъдат отстранени. Те изискват, но и дават възможност за намирането на алтернативни решения и решителни действия насочени към надрастване на предишни ситуации. За добро или за лошо изискванията, които въпросните ситуации поставят не зависят от човешката воля. Но от хората зависи как ще бъде отговорено на тези нови изисквания.

Главните участници в кнфигурацията са изразители на антагонистични принципи. Сатурн символизира консервативния принцип, традициите и съществуващите структури. Плутон напротив -измененията, преобразуванията, буквално и преносно смъртта и раждането, като двете страни на един и същи процес. Целта на взаимодействието между тях е да бъдат променени изживели времето си схващания, форми и структури, което позволява те да бъдат подменени с нови, по-жизнеспособни и актуални за времето си. Двете планети се намират и във взаимна рецепция /всяка в мястото, където другата е пълноправен господар/, което им позволява, но ги и задължава да работят в съгласие и да се поддържат взаимно. Те насочват Божия пръст към Юпитер и го постават в ролята на арбитър и отговорник за решаването на тази сложна ситуация. Тази роля му е присъща по принцип, тъй като широките възгледи на които е носител позволяват надрастване на ситуациите, от гледна точка на по широката перспектива, която той обикновено има. Ще се справи ли "най-щедрия  и великодушния" е въпрос, чийто отговор ще получим едва през февруари. За сега той е твърде слаб и вероятно ще се нуждае от съзнателната подкрепа на личния морал и словесна отговорност на всеки един от нас. В Близнаци той е изгнанник, а и засега е ретрограден, което на практика означава че ще трябва да решава сложен проблем с ограничени правомощия.

 

В тази обстановка той се превръща в главен фоктор, задаващ тенденциите на утрешното Новолуние в Стрелец. Така ще го завари и денят на Зимното слънцестоене на 21 декември, когато срещу него ще застане Венера - там, от където днес ще му намигне ненатрапчиво Луната. Тази опозиция, загатната днес и максимално активна след десет дни, отключва влиянието и на още една значима ос, която допълнително усложнява работата на големия добротворец - Юпитер. На нея лежат две звезди със страховита слава донесла им прозвището Оста на катастрофите -Алдебаран  и Антараес. Тяхната зловредна природа ги индикира като фактори на напрежение. Често тя отключва ожесточен конфликт на вътрешно или външно ниво, поставящ необходимост от крайни избори и резки реакции. Опита те да бъдат контролирани или подтиснати обикновено завършва с катастрофа. И както всички процеси, които са в резултат на вибрационен обмен, така и този засяга и нас-хората, и планетата, която е наш роден дом и представлява жив организъм подобно на нас човеците. Това е астрологичната интерпретация кореспондираща с някои очаквания за катаклизми и аварии.

Духовни водачи и учители, просветлени личности от всякакви религиозни, духовни и езотерични школи, отправят покана за всеобща съзнателна подкрепа именно към добродетелите, чиито носители са Венера и Юпитер - Хармония, Любов, Единство, Вяра и Истина. Намирането на баланса между личните ценности и обществените идеали е ключът към прехода към новия цикъл настъпващ в навечерието на Коледните празници през всяка година, но особено вълнуващ и дългоочакван през тази. А днес Луната, ни дава възможност осъзнаем и отразим всичко това, осъществявайки вътрешна промяна в действие.

 

Намерете време да се усамотите и се потопете в усещанията си. Те със сигурност ще ви свържат и с дълбоките преживявания на Земята и на Колективния Разум. Синхронизирайте се с тях, за да бъдете готови да се нагодите към в новия план зададен от утрешното новолуние. Както се казва всеки край отбелязва ново начало. 
Успех!