Откриха храм на Посейдон в Созопол

По думите на Божидар Димитров, открит е голям и сравнително добре запазен олтар на античното божество

Проучванията на една от сградите в Созопол дават основание да се твърди, че тя е била античен храм, смята Божидар Димитров.

"Днес стана ясно, че голямата сграда, открита пред входа на средновековната крепостна стена на Созопол, която разкопава археологът Димитър Недев, директор на созополския музей, със средства на Националния исторически музей, на свой ред получил парите по програмата "Виа Понтика” на Симеон Дянков, е античен храм.

По думите на Божидар Димитров, открит е голям и сравнително добре запазен олтар на античното божество, на което е бил посветен храмът.

"Многобройните мраморни парчета свидетелстват, че при обявяването на християнството за единствена позволена религия в 330 г., тук е била изпълнена заповедта на император Константин – всички антични светилища да бъдат натрошени, а на тяхно място, или в близост до тях, да бъдат изградени храмове, посветени на светци. Созопол вече имаше пример как храм на тракийския конник, разположен в центъра на стария град, е бил превърнат в църква, посветена на Свети Георги. Както е известно, иконографията на античното божество и средновековния светец съвпадат почти напълно.

Макар че все още не е открит епиграфски паметник, който да ни подскаже или направо да ни каже - на кой античен бог е бил посветен античният храм, почти със 100-процентова сигурност може да се каже, че храмът е бил посветен на бог Посейдон – покровител на рибарите и моряците. Защото, в близко съседство, буквално на 2-3 метра от него, е изградена по същото време, когато храмът е бил разрушен, църквата "Св.Николай Чудотворец", който също е покровите на рибарите и моряците”, обясни директорът на Националния исторически музей.

Созопол се сдоби най-сетне с останките на античен храм, който частично може да бъде възстановен, и заедно с църквата "Свети Николай Чудотворец”, да бъде използван за целите на културно-историческия туризъм, като музей на открито, завърши Божидар Димитров.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен