До месец казват за присъдата на ямболския кмет

Делото дойде в Бургас на втора инстанция след жалба на Георги Славов и протест на прокуратурата

До месец ще стане ясно решението на апелативните магистрати по делото срещу ямболския кмет Георги Славов.

Градоначалникът е обвинен, че в качеството си на длъжностно лице нарушил задълженията си и превишил правата си, за да облагодетелства местна фирма. Според държавното обвинение с действията си Славов ощетил общинската хазна с над 2 млн. лв. 

Делото срещу него бе образувано още през 2008-ма г. в Ямболския окръжен съд. То дойде на втора инстанция в Бургас след като постановената присъда от 3 г. и 8 месеца затвор бе обжалвана от кмета и протестирана от прокуратурата.

В последното съдебно заседание този месец съдът отхвърли направеното от защитата искане за нова техническа експертиза. Според магистратите назначените две съдебни заключения, разпитите на свидетели и събраните доказателства са достатъчни за изясняване на фактическата обстановка.

Прокуратурата пледира за по-висока присъда или за преквалифициране на обвинението в по-тежко по чл. 282, ал. 3 от НК. В почти четиричасовите си пледоарии, двамата адвокати на подсъдимия поискаха той да бъде оправдан. Решението на магистратите ще стане ясно най-вероятно в средата на януари.