Равносметката на Фандъкова: кръстовища, метро, саниране...

В събота кметицата пуска кръстовището при бул. "Иван Гешов"

На семинар за обсъждането на проектобюджета за София за 2013 г., кметицата Йорданка Фавдъкова обяви, че основният й приоритет за догодина е образованието. Следва, инвестициите в инфраструктурата, екологията и намаляването на разходите в администрацията.

"Работихме в условията на продължаваща финансова криза. С предложението ни за следващия бюджетен период искаме растежът да продължи. Трябва обаче да продължим с по-строгата финансова дисциплина", сподели тя.

Фандъкова обяви, че София може да се похвали с доста успехи за отминаващата си 2012 г.

"София се сдоби с втора метролиния. Метрото в София е с дължина вече 31 км. Реализирахме две от кръстовищата на две нива. Имаме нов участък от Южната дъга, заложихме средства и за енергийна ефективност, обновяване и прилагане на енергоспестяващи мерки в общинските сгради, в 100 общински сгради се намаляват вредните емисии. Работихме упорито и за справяне с недостига на места в детските градини", подчерта Фандъкова.

Тя се похвали, че местата в забавачките непрекъснато се увеличават.

"През тази година имаме нови 1200 места в детски градини, а залагаме през следващата година откриването на 1800 нови места", добави кметицата и посочи, че новите сгради на детските градини са станали 52.

"С много усилия успяхме да променим една от националните наредби, която ни позволи да можем да изградим на много по-ниски цени нов общински приют за кучета, част от който вече е отворен – приюта в Богров за 1000 животни", заяви Йорданка Фандъкова.

Кметицата сподели още, че очаква в събота да пусне движението по новото кръстовище на бул. "Иван Гешов" и ул. "Георги Софийски".

Първоначално пускът бе насрочен за днес, но в началото на декември строителите пробиха водопровод на Софийска вода, който остави няколко болници и хиляди столичани без вода за ден, докато бъде отстранена аварията.