Районните кметове не ми се кланят, категорична е кметицата

Те работят много силно, похвали ги Йорданка Фандъкова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че разходите в администрацията ще се съкращават от издръжката, а не от заплатите на администрацията на Столична община.

"Започнахме реформата на администрацията в края на 2011 г. Това няма нищо общо с промените, които бяха направени на национално ниво", посочи тя.

"С районните кметове през този мандат работим в отлично сътрудничество. Категорично не е вярно, че те получават само отговорности и не получават финансиране. От няколко години едно от големите пера, свързани с изграждане на детските градини и обновяване на училища, се извършва от районните кметове", каза още кметът на София.

По думите й районните кметове имат много съществена роля в процеса на възлагане и контрол.

"Кметовете работят много силно. Предвиждаме чрез корекции в бюджета от началото на годината да се представят средства на районните кметове, които да могат да реагират бързо в дадени ситуации", каза Фандъкова.

Според нея децентрализацията не означава безконтролно харчене.

"Показваме максимална отвореност и откритост, всяко решение минава през Общинския съвет", добави Фандъкова.

Лидерът на левите общинари в СОС Жельо Бойчев и опонира, че бюджетът на общината е една рамка от цифри, която не дава пълна картина на ситуацията.

"Нашето задължение е да направим така ефективно харченето на ресурсите, че да има най-добър ефект за града. Единственото добро е реформата в администрацията", добави той.

Бойчев призова Фандъкова да обясни на общинарите какво означава транспортната реформа на София.

"Каква е задлъжнялостта в сектора? По различни информации от различни комисии тя е 80 - 90 милиона лева", каза Бойчев.

Общинският съветник от листата на СДС и ДСБ Владимир Кисьов похвали кметицата и добави, че бюджетът на София за 2013 г. е стегнат.

"Ние сме "за" хората от администрацията, които работят, да получават допълнително материално стимулиране или по-високи заплати", каза още Кисьов.