Имаш половин час да се събудиш! Ставай!

Животът

18-12-2012, 17:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зимни съвети: По-малко секс, повече сън

Здравословният сън има тайна

Нуждаем се от 36 минути за разсънване, казват учени

Повечето хора се нуждаят от около половин час, за да се разсънят сутрин, установи ново проучване на британски учени. Е, на кого повече, на кого по-малко. Всеки има познат, пословичен с излежаването си.

Когато звънне будилникът хората са склонни да останат под завивките полузаспали средно още 14 минути. Но за да се събудят напълно са им необходими 36 минути, показва изследването.

Двама от трима анкетирани казват, че могат да заспят отново, след като им звънне часовника сутрин. 73 на сто споделят, че звукът на чурулукащи птици или кудкудякането на петел ги карат да се събуждат в по-весело настроение. Другите най-приятни звуци на събуждане са поривите на вълните, вятъра, пиано, оркестрова симфония и най-накрая църковна камбана. Последното звучи дори зловещо.

Изследването сочи още, че през трите зимни месеци повече от половината от анкетираните спят повече, отколкото през лятото. По-малко от една четвърт се оплакват, че страдат от постоянна липса на сън. Независимо от сезона обаче, всички изпитват желание да спят по-дълго. Явно 24 часа в деденощието не са достатъчни...