Овехтели балкански интереси спират Македония за ЕС

Неприемливо е да се чувстваме както някой друг иска, обяви президентът Георге Иванов

"Очевидно старите овехтели балкански маниери, интереси, аспирации и разделения все още устояват и налагат изходите от срещите на ЕС", посочи македонският президент Георге Иванов в годишното си обръщение пред депутатите от македонския парламент.

В своето слово държавният глава на западната ни съседка директно критикува България и Гърция, че стоят в основата на решението на Срещата на върха, която не даде дата за преговори на Македония с ЕС.

"Моето послание до онези, които влияеха на тези заключения на Съвета е, че грешат", заяви Иванов и подчерта, че е силно разочарован от взетото решение.

"Моето послание до всички онези, които не мислеха така, а бяха мнозинство: Благодарим ви за смелостта, лидерството и визията. Това никога няма да ви забравим", подчерта македонският президент.

"Всеки гражданин, на всяка съседна страна, нека се чувства така, както иска. Но е неприемливо ние да се чувстваме както друг иска", се казва още в речта на Иванов. Той се закани, че винаги ще реагира остро, когато някой посегне на македонската идентичност.

"Република Македония винаги е вярвала и на практика е прилагала позицията, че диалогът е незаменим, особено за добросъседските отношения, които все пък се двупосочна улица. Ние трябва да си помагаме, а не да пречим. Блокадите и препятствията се и за сметка на тези, които блокират, а най-голяма жертва е целият регион", заяви още Иванов и продължи:

"Цялостно сме отворени към всички наши съседи. Ще продължаваме да настояваме да развиваме добросъседските отношения. Неприемливи са обвиненията, от който и да било за национализъм, който идва от Македония. Защото животът е кратък, а съседът е вечен".

Македонският държавен глава за пореден път посочи, че страната му няма проблеми със своите съседи и всяко друго твърдение е поглед през изкривена призма.

"Страните от нашия регион не могат да си позволят миналото да продължи да им краде настоящето и бъдещето", подчерта Иванов.