София и Атина са повече от ясни, да му мисли Скопие

Точката за добросъседство е много важна, категорични са Борисов и Самарас

Ясни и категорични сме - точката за добросъседство е много важна, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Гърция Андонис Самарас в отговор на въпрос на гръцки журналист - за позицията на България и Гърция за разширяването на ЕС.

 

Борисов припомни, че България е една от държавите, които най-много през годините са подкрепяли почти всички държави в региона за евроинтеграцията им.

 

"В нашата външна политика ние сме били категорични. Моята лична позиция също е такава – че колкото по-бързо държавите от Балканите влязат в НАТО и Европейския съюз, толкова по-добре за мира и просперитета на целите Балкани. Между България и Хърватия и Словения – сега стои Сърбия, която не е в ЕС, не е естествено да е така. Косово – стои като черна дупка на Балканите – не е естествено да е така. Колкото по-бързо преодолеем тези процеси, толкова по-добре.

 

Затова, когато трябваше да се решава – за безвизовото пътуване на хората от Западните Балкани, България и Гърция мисля, че бяха от тези, които най-много ги подкрепихме – и Черна гора, и всички", каза Борисов.

 

"Но толерантността, която излъчваме ние, добросъседството, приятелството – има своите граници", категоричен бе премиерът ни.

 

"България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души, и ги е спасил българският народ, като не е разрешил тогава на Хитлер – да ги избие. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една, две държави, са спасили по 300 – 400 души. И България да заслужи да се правят филми срещу България? Заради приятелството си, заради обичта си, заради своята откритост...", каза той.

 

По думите му вкарването на точката за добросъседските отношения на Западните Балкани в декларацията на ЕС миналата седмица е много важна за Балканите.

 

И гръцкият премиер Самарас обави, че предпоставка за присъединяване на страните от Западните Балкани към НАТО и ЕС е зачитането на правилата за добросъседство.

 

"Ще бъде наблюдаван напредъкът в тази посока – което означава, че някои страни ще отбележат напредък, а други може да бъдат забавени, ако не зачитат тези правила. Аз съм твърде удовлетворен от факта, че нашите двама министри на външните работи изразиха именно съвпадението на мненията си по въпроса", каза Самарас.

 

Премиерът на Гърция подчерта още, че Съветът за сътрудничество между двете страни вече се е превърнал в институция.

"Сложихме акцент върху трансграничното сътрудничество, справянето с престъпността, нелегалната емиграция, управлението на водите. Повторихме и неотклонната гръцка позиция за включване на България в Шенген", каза Андонис Самарас и обеща, че февруари догодина ще върне визитата на Бойко Борисов и ще посети България.