Криза в три общини, бедствено положение в Руен

Над 50 селища в областта са без ток

Над 50 селища в Бургаска област все още са без електричество. Най-тежко е положението в Руен, където от 35 села, в 32 няма ток, а повече от половината от тях са и без вода.

Снеговалежите и силния вятър продължават, а снежната покривка в Руен вече достигна три метра височина. Пътищата в общината са затворени за движение, училища и детски градини също. 30 души не са успели да се приберат в домовете си от вчера. 

Без ток е град Обзор, в община Несебър, където вчера авария на далекопровода Старо Оряхово - Кошарица остави без ток Обзор и селата Кошарица, Паницово, Преселци и Раковсково. Вече цяло денонощие екипи на НЕК работят за отсраняване на аварията.

Повреди в електричеството има и в селища на Поморие, Айтос и Карнобат. В Сунгурларе пътищата са останали непочистени от фирмата. Там без ток са също три села.

В Айтос 4-месечно бебче и родителите му закъсали на път за ваксинация. За щастие те са спасени навреме.  Обстановката в общината е изключително тежка. Затворени за движение са всички пътища към селата. Заради аварии, причинени от силния вятър в сряда вечерта, в някои от селата е прекъснато елзахранването. Аварийните групи на ЕВН работят денонощно и в града, заради повреди в различни градски квартали.

Сутринта в четвъртък машините на почистващата фирма „ДАНАК” ЕООД изровиха от двуметрови преспи на пътя за с. Мъглен, микробус с 14 работници, заседнал в 22 часа в сряда. Мъжете тръгнали за нощната смяна в селската тухларница, но заради снежните навявания останали на пътя часове наред.

Късно снощи три автобуса закъсали в района на село Баня, община Несебър бяха изведени като два от тях благополучно пристигнаха в Бургас, а третият във Варна. В образувалата се колона е попаднала и линейка с пациент. Тя е измъкната от снежния капан и извозена до най-близкото лечебно заведение в област Варна.

В останалите общини в областта обстановката е спокойна. Ситуацията в морските общини, които пострадаха при бедствието февруари тази година, сега е нормална. Навсякъде в областта има снежна покривка, техниката на снегопочистващите фирми не е спирала работа.

Обстановката в област Бургас е усложнена, но за сега няма предпоставки за обявяване на бедствено положение, съобщи за Burgasutre областният управител Константин Гребенаров по думите му скоро ще бъде отворен пътя Карнобат - Петолъчката.