Глутниците от псета – проблемът №1 на кметицата

1000 улични кучета са осиновени за година в София

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призна, че най-трудният проблем за решаване в София е проблемът с бездомните кучета.

По думите й усилията на Столична община са насочени в няколко насоки – прибиране на кучета и глутници в приютите, кастриране им, стимулиране на стопаните да кастрират домашните, дворните кучета и на кучета в промишлени зони и ромски гета.

"За да бъде проблемът наистина решен, е необходимо сътрудничеството с много хора, организации, и подкрепата на гражданите", посочи тя.

По думите й в момента в най-големия за страната приют - този в Богров, който е с капацитет – 1000 кучета, са прибрани над 300 кучета.

"Акцент са агресивните кучета и глутниците. От приютите могат да се осиновят кастрирани и обезпаразитени кучета", каза кметицата.

Йорданка Фандъкова пресметна, че от началото до годината от приютите в столицата са осиновени общо около 1000 кучета, като 400 от тях са от общински приюти, а останалите 600 – от приюта на Организация "Помощ за животните".

"Всички, които обичаме кучета, е хубаво да ги гледаме отговорно в домашни условия, ако не можем да гледаме поколенията им е по-добре да ги кастрираме", призова тя.