Костадин Марков: Прякото гласуване за "Белене" е без смисъл

Сините няма да дадат вот на референдума, смята лидерът на СДС в Бургас

Седесарите най-вероятно няма да намерят причина да гласуват на референдума, смята лидерът на СДС в Бургас Костадин Марков. Според него подобно пряко гласуване по темата е напълно безмислено, а средствата за провеждането му определи като хвърлени на вятъра.

На 27 януари гражданите са призовани да отговорят на въпроса: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Референдумът за развитието на ядрената енергетика в Република България беше иницииран от БСП месеци след като правителството реши да се откаже от изграждането на АЕЦ "Белене", тъй като проектът е много скъп, за него не се намериха западни инвеститори и няма гаранции, че е рентабилен. Въпросът, с който социалистите предизвикаха допитването, бе "за" или "против" АЕЦ "Белене", но ГЕРБ редактираха въпроса по следния начин: "Да се развива ли ядрената енергетика в Р България, чрез изграждане на нова ядрена иликтроцентрала".

Още през септември обаче от най-старата дясна партия излязоха с позиция, че провеждането на прякото гласуване за АЕЦ "Белене"  противоречи на законите на България. Те определиха като манипулативен и въпросът оппределен от БСП.

Сега лидерът на сините в Бургас допълни мнението, че БСП и ГЕРБ целят да премерят моментните си сили, но това няма да се случи, защото и двете партии ще гласуват „за" ядрената енергетика.