БСП кандърдисва: Участвайте масово на референдума

Там трябва да съсредоточим национална си и гражданска енергия, смята Янаки Стоилов

Българските граждани трябва масово да участват в този референдум, ако искат българският народ да си върне държавата, заяви в Шумен зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов.

"Смятаме, че референдумът е едно много важно обществено-политическо събитие, в което трябва да се съсредоточи национална и гражданска енергия. Ние правим избор, който не е само за определен проект, за определено предприятие, този избор е много по-голям.

Той е за това дали България ще се развива като високотехнологична и социална държава или като една страна, в която ще има само примитивни услуги и няколко сектора на икономиката, които ще ни изтласкат от водещата роля, която България в момента има в областта на енергетиката", заяви Стоилов.

"Ние искаме да поставим въпроса в тази кампания и също и въпроса за промяна в политиката към енергийните монополи. Защото цената на електроенергията, разбира се, зависи какви са енергийните мощности и кой ги притежава, но тя зависи и от другите субекти в този процес, каквито са енергоразпределителните дружества", посочи червеният депутат.

Според него развитието на атомната енергетика в България е възможно само чрез изграждане на нова ядрена централа на площадката в Белене, защото тя е единствената лицензирана, а и по нея вече са извършени и значителни практически действия.