Аутопсия на брака

Животът

05-01-2013, 13:39

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правихте ли го с джудженце?

Скункс в къщата

Как се получава така, че някои се търпят по 7, 10, дори 50 години? Всъщност дори са щастливи заедно.

Най-ясно ни става колко обичаме човека до себе си, когато сме на път да го загубим. Дали му се е заканила онази с косата, или някой се опитва да ни го открадне - щом усетим, че е на път да ни се изплъзне, изведнъж си припомняме златните години на първоначалното очарование. И щрак - ето, че отново сме влюбени.

Любовта е като заболяване, което в острата си форма предизвиква рязко оглупяване, като сваля коефициента на интелигентност на поразените с 20-50 точки. Не че те не са наясно, че избраният човек е овца или досаден мърморко. Просто през розовите очила на влюбения го виждат като пленителна пухкава овчица и чаровен сладък мърморко.
Очилата към 4-ата година се чупят и пред нас се изправя неукрасената истина: свързали сме живота си с мистър Бийн, съответно - с Пеги от "Женени с деца". И колкото и да опитваме да запълним нуждата си от романтика с Бюлбюлбюл и нейния възлюбен Гюлдиван по едикой си канал, от време на време в замъглените ни мозъци проблясва гадната истина. Това не е нашият живот.

Как се получава така, че някои се търпят по 7, 10, дори 50 години? Всъщност дори са щастливи заедно.

След първоначалния розов период настъпва моментът, в който човек може да приветства възвърналата се интелигентност. С нейна помощ двойката може или да разпусне вече поразклатилата се връзка, или да я укрепи.

За успешен брак е нужно малко: секс, уважение, общи теми за разговор и добро намерение да се съхраним като двойка. И още секс. След като направим аутопсия (думата на гръцки означава да видиш с очите си) на брака и разберем къде са слабите му места, ще можем да го спасим.

Номер едно сред нещата, които убиват връзката, е скуката. Скука в леглото, на масата, докато вечеряме заедно или по време на годишната отпуска, края на която посрещаме със скрита въздишка на облекчение.

Всеки е виждал двойки, седнали в някой бар или в кафенето в мола, които блеят отегчено в различни посоки или съсредоточено ровичкат из мобилните си телефони. Още по-типична гледка - момчето е с приятелите си, те се смеят, ръчкат се и си приказват глупости, а момичето седи до тях и се опитва да изглежда сякаш участва в цялата веселба.

Тези двамата нямат бъдеще заедно. Това, което ги свързва, е сексът.
След като изтече срокът за годност на влюбването, те няма да знаят какво да правят един с друг. Ако през това време са успели да се оженят, да родят деца и да свъртят гнездо - може и да изкарат следващите 20-ина години заедно, крепени от взаимната ненавист. С изчерпването на първоначалната влюбеност любовните ласки се превръщат в панацея - цяр, който би трябвало да лекува и липсата на интерес или уважение, и грубостта, и обидите. Което, разбира се, невинаги е достатъчно.

Липсата на секс е номер две в класацията на убийците на брака. Връзка от типа "братче и сестриче" е възможна, но не и желателна. Както знаем, тази благина, сексът,
не само изглажда различията, но и подобрява имунитета, оправя настроението и удължава живота. Както всеки огън, така и любовният има неприятната тенденция да изтлява.

Заплеснеш ли се, може да се окаже, че големият кютук в любовната печка е загаснал. Добрата новина е, че с малко усилия може отново да бъде разпален. Лошата е, че ако решим, че не ни се занимава, може да угасне завинаги.

Ревността е един от най-сигурните душмани на страстта. Поне за обекта на подозренията, който се чувства задушен, преследван и... виновен. Дори когато знае, че не е извършил нищо лошо.

По дългия си съвместен път и мъжът, и жената могат да срещнат множество изкушения. Понякога се случва единият или и двамата да кривнат от правия път. Не всички двойки са в състояние да се запазят след изневярата. Тя до такава степен разрушава доверието, че то вече не може да бъде слепено с уверения и обещания.
Дана Адам Шапиро, авторката на една от последните книги по въпроса You Can Be Right (or You Can Be Married): Looking for Love in the Age of Divorce ("Винаги прав (или все още женен): По следите на любовта във века на развода") има съвет за избягването на изневерите. "Ако не искате да се забърквате в тях, не ходете там, където би могла да възникне подобна ситуация." Тъй де, ако те е страх от мечки, не ходи в гората! Шапиро е изследвала десетки разведени двойки в опит да установи какво убива любовта.
"Винаги съм смятала, че изневярата е въпрос на личен морал - казва една от героините на писателката. - Но се убедих, че не съм била права. Те са вик за помощ на човек, който е изпаднал в изолация - сексуална или емоционална. Когато си сам, може да си нещастен и самотен, но пред теб винаги стои надеждата, че един ден ще се влюбиш. Женен ли си - няма мърдане."

До изневярата често водят нуждата от внимание и романтика и все пак това не обобщава цялата истина. Понякога партньорите си изневеряват, защото се влюбват в други или защото такава е природата им. Възможно е дори да питаят най-топли чувства към съпругата или съпруга, докато му слагат рога. Най-лошото на изневярата е, че потърпевшият се чувства предаден. Предателството може да бъде и под други форми. Например неспособността да се застъпиш за партньора си - независимо дали пред някой нахалник, който безпокои гаджето ти в заведението, или пред роднините. Изключително дразнещо е вмешателството на родата на партньора, но още повече дразни, когато той или тя не смеят да заемат вашата позиция срещу злата свекърва или тъща.

Други известни "разтурикъща" фактори са: кавгите за пари, дразнещите навици - например ако тя пуска косми из целия апартамент, а той има навик да сърба супата си. Пречка са и децата, които сякаш са едновременно зад всички ъгли в къщата. При това положение сексът е почти невъзможен. Британците имат една поговорка: "При желание винаги ще се намери начин". Начин да правим секс напук на съседите, децата и проблемите с простатата, да се обичаме, въпреки че вече не се гледаме през розовите очила на първоначалното влюбване. А ако не дай боже се случи да стигнем до онази клауза със "смъртта ни раздели" , да сме изживели всичките си съвместни мигове в любов и сговор.

ГРЕШКИТЕ:

1. В плътската любов има грешки, които не бива да допускаме, а ако сме ги допуснали, трябва да поправим. Една от тях е прекомерната свенливост, заради която партньорите не смеят да споделят какво им харесва или не в секса и как биха искали да протече един сеанс.

2.Другата е възгледът "щом нещо не е счупено, няма защо да го поправяме". В леглото той означава: "Я виж как хубаво си го правим в мисионерската поза, защо да се гъзурчим с риск да си изкълчим нещо и да ставаме смешни на стари години." Ясно е, че единият от двамата умира от досада, докато другият практикува едни и същи движения - при това години наред.

3.Колкото и да е лошо еднообразието, понякога и стремежът да обновим половия живот може да ни навреди. Шведската тройка понякога се оказва пагубна за семейството. Статистически погледнато, този експеримент върви, когато се практикува от новосформирани двойки. При вече улегнали партньори, които се опитват да вкарат нова тръпка в ложето, този експеримент се оказва грешка, която може да доведе и до раздяла.

4. По време на цикъл може да се прави секс. Дори орална любов! Но само ако активният партньор има (огромно) желание.

5. Неприятно е, когато някой от двойката се запусне. Жена с мазна и чорлава коса, облечена в размъкнат анцуг, може да снове така из къщи само ако е 100% сигурна, че той няма да се върне и да я изненада.

Повечето застаряващи мъже са критични към дамите, но пък са твърдо убедени в собствената си ослепителност. Затова не виждат причина да полагат усилия - фитнес, диета, за поддържане на формата. Да, но мъж с провиснали меса също никак не е секси, смятат 98% от жените.

6. Една от най-лошите грешки е човек да подходи към секса без ентусиазъм. Нещо като: "Добре, давай, че да свършваме." Ако единият го прави без хъс, това неминуемо се отразява на двойката. Всъщност да правиш любов по задължение, не е грешка.  Грехота е!