Във ВМЗ може и да вземат заплати

Новият собственик ще изплати задълженията към работниците, каза социалният министър

До края на януари ще бъдат изплатени всички дължими заплати на работещите във ВМЗ-Сопот. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и с представители на синдикатите в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/. Тази сутрин работниците от ВМЗ-Сопот подновиха протестните си действия, заради неизплатените им заплати.

Социалният министър Тотю Младенов съобщи, че до 23 януари изпълнителният директор на фирмата-купувач е поел ангажимент за частични плащания на работещите, предаде Радио Пловдив. Икономическият министър Делян Добрев пък съобщи, че до 11 януари фирма „Емко” ще подаде в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обвързваща оферта и финансови гаранции.

До 15 януари Агенцията трябва да представи офертата в икономическото министерство. Министър Добрев е поел ангажимент в тридневен срок след това - до 18 януари, да обсъди офертата в Министерския съвет и до 23 януари кабинетът да вземе решение за приватизацията на ВМЗ-Сопот.

Работещите в сопотската оръжейница обаче не са оптимисти. Лидерът на КТ „Подкрепа” във ВМЗ Димитър Атанасов обобщи така днешната среща:

„Какво да Ви кажа? Лично аз не съм много доволен, честно Ви казвам. Просто, оставиха го във времето и затова още не мога – утре трябва да се съберем с колегите да си кажем по няколко приказки и тогава”.

Така Димитър Атанасов обясни, че ефективната стачка на работещите във ВМЗ – Сопот ще продължи поне и утре до обяд. „Чакаме още нещо да се случи и тогава ... Значи утре сутринта, някъде след 10 и половина – 11 часа ще разберем какво ще стане.”