Нови протести във ВМЗ-Сопот

Работниците чакат по две заплати и два аванса - общо около 2 млн. лв

Работниците от ВМЗ-Сопот днес подновяват своите протести. Причина отново са неизплатени заплати. Малко преди Коледа държавата отпусна извънредно пари, за да тушира напрежението. Работниците обаче все още имат да получават по две заплати и два аванса. Задълженията към тях са близо 2 милиона лв. Все още не е ясно и каква ще е съдбата на Вазовските заводи.

Точният брой на хората, които днес ще се включат в стачката, бе уточнен на заседание на стачния комитет снощи. Точно в 8 часа в понеделник зад входните врати към комплекса на ВМЗ ще е пълно с протестиращи работници. По-късно през деня синдикатите имат среща с министрите Делян Добрев и Тотю Младенов.

Един недоволните работници е Айтен Ахмедова - шлосер в завода. Тя и семейството и нямаха ток близо месец. Сега жената ходи на свиждане на бременната си дъщеря в болницата в Карлово. Белгин е болна от пневмония, защото осен ток вкъщи са нямали и дърва за огрев. С изплатения аванс от държавата, Айтен плаща тока, а от кмета на Сопот получава като нуждаеща се и кубик и половина дърва.

Как да не плача - по цели нощи не мога да спя. Така се чувствам виновна - не мога да си гледам децата, най-необходимото не мога да им помогна, казва жената пред бТВ.