Все пак имало доклад, в който дюните са дюни

Документът бил намерен в архива на РИОСВ- Бургас, чийто директор обвини предшественика си, че бил покрил документа

Върху близо 1/3 от скандалния имот, предвиден за строежа на нов ваканционен комплекс, наистина е имало дюни - те са били описани в доклада на учен при оценката за съвместимост на проекта преди пет години, а после са били скрити, информира vesti.bg.

Въпросният документ, в който се подчертава, че дюни край Несебър има, е доклад от 2007 г., написан от 76-годишният тогава зоолог проф. Петър Коларов.

"Този учен е казал, че се срещат и трите вида дюни и 1/3 от имота са дюни. Има бели, сиви, облесени дюни с обща площ около 8,5 дка", коментира Бойчо Георгиев, директор на РИОСВ- Бургас.

Описаните дюни обаче "изчезват", а решението на тогавашния директор на екоинспекцията в Бургас е да не се извършва екологична оценка на терена.

По обяснението на Георгиев че документите са намерени в архивите.

Като скрил фактите от доклада на професора, предшественикът му заблудил останалите институции, одобрили намерението за строеж в защитената местност, посочи още той.

Така Георгиев, застрашен с уволнение заради скандала "дюнигейт", твърди, че преди празниците е подписал рутинно разрешение, че няма нужда от нова екооценка.

Искането на инвеститора било подкрепено с всички необходими документи, а в тях нямало и намек за дюни. Разкритията на шефа на екоинспекцията са дадени на прокуратурата.

В получените материали има данни, че тези решения е възможно да са незаконосъобразни и прокуратурата е компетентна, ако прецени това, да ги атакува по съответния съдебен ред, за да бъдат обявени за нищожни и да се обезсилят, циктира Би Ти Ви Красимира Кателиева, говорител на Окръжна прокуратура Бургас.

В аферата с дюните се включи и историкът Божидар Димитров. Според инициатора на разкопките по морето през последните години, преди да влязат багерите, трябва археолози да проучат терена.

В известната като несебърска пясъчна пустиня можело да се крие част от древен некропол със златни и сребърни дарове.