БАН ще оправя отношенията ни с Македония

Ще развиват материал за добросъседство, подчерта Бойко Борисов

БАН да анализира отношенията на България с Македония, призова премиерът Бойко Борисов в началото на днешното заседание на кабинета.

Министър-председателят обясни, че академията трябва да подготви материал за това как точно да се тълкува "добросъседството с Македония". Освен това председателят на БАН отсега нататък ще присъства на всички заседания на Министерски съвет.

"Възложили сме на БАН, по точката "Добросъседство с Македония", да ни развият един материал - какво да разбираме, когато отиваме да гласуваме в Брюксел и да се изказваме с президента и другите длъжностни лица – да имаме това, което БАН ни е подготвил като материал", аргументира се премиерът.

Преди началото на заседанието на кабинета той проведе работна среща с ректорите на някои от водещите университети в страната и с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

"Всички обявяваме образованието, науката и иновациите за приоритет, но парите по европейските програми не са в тази сфера", заяви премиерът Бойко Борисов минути преди Министерския съвет да приеме решението за новата оперативна програма.

От своя страна председателят на БАН академик Стефан Воденичаров подчерта, че "българската наука през последните 20 години не е получавала такава подкрепа, каквато получава днес".

"Повярвайте, че българските учени в скоро време ще ви зарадват с добри резултати", обърна се той към министрите и премиера. Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев пък изрази надежда, че след приемането на това решение, през 2020 година вече ще имаме български университет сред първите 500 в света.