Столични псета в повече

Къде в София бездомните кучета са най-много?

Бездомните кучета в София са най-малко в централните райони, а най-много - по крайните.

Това заяви Манол Нейков, директор на Общинското предприятие „Екоравновесие”, който представи годишния отчет на предприятието.

Цифрите сочат, че за изминалата 2012 година на територията на Столична община общо са заловени 4987 кучета.

Най-малко сигнали за бездомни кучета са подадени за централните райони на София като „Илинден” и „Средец”, а най-много - в крайните райони на София като „Люлин”, „Младост”, „Овча Купел” и „Витоша”. За изминалата година общият брой на подадени сигнали от граждани е 3584, посочи Нейков.

За Общинско предприятие „Екоравновесие” по-приоритетни за кастрация са женските кучета, отбеляза той.

Нейков представи данни, че през изминалата година са били осиновени от новия приют в Горни Богров и Сеславци общо 432 кучета.

От юни миналата година е била изградена и информационна система в сайта на „Екоравновесие”, където гражданите могат да подават сигнали за различните райони на София.

"По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова за подобряване координацията между различните структури започнахме съвместни акции с Общинска полиция и Столичен инспекторат в промишлените райони на София поне веднъж седмично. Собствениците на кучета, охраняващи складове, са длъжни да ги регистрират и вържат в колиби. При повторна проверка, ако не са изпълнени нормативите, се налага санкция на собствениците", завърши Манол Нейков.