Представители на 56 страни на форум в Созопол

По думите на Панайот Рейзи събитие от подобен мащаб досега не е организирано в България

Юбилеен конгрес ще събере у нас представители на минната промишленост, университети, академии и фирми от 56 страни от целия свят в през лятото. Събитието ще се проведе от 12 до 16 юни в Созопол, а града се е преборил за домакинството с Истанбул и Белград. 

"15 Юбилеен конгрес по преработка на минерални суровини е много сериозно събитие не само за Созопол, но и за цялата страна, защото събитие от подобен мащаб до сега не е организирано", каза кметът Панайот Рейзи.

Той допълни, че през последните години общината усилено работи за полагане на основите на спортния туризъм и създаването на модерна спортна база, която да предлага отлични условия целогодишно.

"В момента извършваме мащабен ремонт на футболния стадион в очакване на Европейското първенство по футбол за юноши през 2015 година, когато Созопол ще бъде домакин на част от срещите. Предвидили сме да изградим на територията на общината още едно футболно игрище и помощен стадион, както и спортни площадки. В Созопол има и солидна Олипмийска база за различни видове спорт,за която държавата е поела ангажимент да ремонтира и оборудва. С такава спортна база и добрата хотелска база можем да развиваме успешен спортен туризъм", каза градоначалникът.

По отношение на археологическия и културно-историческия туризъм Рейзи сподели, че Созопол е уникално място, заради важните християнски реликви събрани на едно място и откритията на експертите през последните години. 

"Созопол притежава мощи на Св. Йоан Кръстител, които бяха открити на остров Св. Иван, мощи на Св. Андрей Първозвани, съхранява парченце от Светия кръст, на който е разпънат Исус, миро от мощите на Св. Николай Чудотворец и неотдавна бяха открити при археологически разкопки в центъра на града и мощи на светеца, покровител на рибари и моряци", допълни той. 

Кметът сподели, че останал изненадан от огромния интерес към открития скелет на вампир. Находката бе класирана като едно от трите световни събития за месеците юни и юли. Нешънъл Джиографик  дори направи филм възстановка на средновековния ритуал и го излъчи. Не след дълго созополският вампир влезе и в Топ 10 на Нешънъл Джиографик за събитие на 2012 година.

"Интересът на туристите към вампира продължава и досега. Но гостите и туристите на Созопол могат да видят още много интересни и сензационни археологически находки, много от които са експонирани и достъпни през цялата година", сподели Рейзи.