Прекратиха процедурата по приватизация на "ВМЗ Сопот"

Единственият кандидат за нов собственик не е внесъл нужния депозит

Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол прекрати процедурата за приватизация на "ВМЗ Сопот", съобщиха от агенцията.

Единственият кандидат "Емко" ЕООД е внесъл обвързващата оферта за завода, но не е внесъл нужния депозит от 3 млн.евро, съобщава БГНЕС.

Както е известно, в петък се очакваше фирмата ЕМКО да внесе опознавателна оферта за покупката на завода, но срокът беше удължен до 15 часа днес. Срокът за подаване на обвързваща оферта в конкурсната процедура за продажбата на 118 000 000 броя акции, представляващи 100% от капитала на "ВМЗ" ЕАД, Сопот беше удължен за пореден път до 15.00 часа на 14 януари 2013г.

В петък отново бе организиран протест пред административната сграда на дружеството, с настояване за изплащане на дължимите работни заплати.

Емилиян Гебрев, изпълнителен директор на единствения кандидат купувач фирма "Емко" ЕООД, е поискал да се срещне поотделно с представителите на синдикатите в дружеството. Бяха проведени срещи със синдикалния актив на КНСБ и със синдикалния актив на КТ "Подкрепа".

На тези срещи собственикът на фирма "Емко" ЕООД Емилиян Гебрев поиска от представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" да дадат съгласие за шоково съкращение на персонал, като във "ВМЗ" ЕАД от 3200 работещи в момента да останат на работа само 1 200 оръжейници. Предложено е на представителите на синдикатите да отпадне от Колективния трудов договор разписаната процедура за съкращаване на персонал.

Категоричната позиция на представителите на КНСБ е, че не може да бъде дадено такова съгласие и че кандидат купувачът е запознат със стратегията, приета от Народното събрание през 2011 г. и процедурата за продажбата на ВМЗ-Сопот, в които са разписани социални клаузи, които не подлежат на предоговаряне.

Във връзка с направените изненадващи предложения от кандидат купувача, президентът на КНСБ Пламен Димитров проведе разговор с енергийния министър Делян Добрев, който категорично заяви, че Стратегията за приватизация на "Вазовските машиностроителни заводи" ще се прилага и е в действие, с което ще се гарантира изпълнението на заложените в стратегията социални ангажименти.

Заводът дължи две заплати и два аванса на работещите, а след 14 януари задълженията ще се увеличат с още един аванс. Работниците, които живеят в общежитията към завода, не могат да си платят наема за една стая и тоалетна.

Наемът, който плащат е на стойност 100 лева, като често в тази стая живее цяло семейство с дете.

Хората се страхуват, че могат да бъдат изгонени от общежитията, че ще останат без работа, а не знаят къде могат да отидат на тези години и с тяхната квалификация.