Пиянки джиткат из София. За пет месеца – 1200 коли на трупчета

Ако дрегерът отчете над 0,5 промила, шофьорът се разделя за месец с автомобила си

Над 1200 коли, карани от пияни шофьори или такива без книжки, са били спрени от движение в столицата.

Солидната бройка се е натрупала от юли месец миналата година, след като парламентът прие промените в Закона за движение по пътищата, които предвиждаха такова наказание.

"Общата бройка на колите, които КАТ-София е спрял от движение, до момента е 1268. Става много просто – когато спрем за проверка някой шофьор и установим, че той е пиян или няма книжка, му съставяме съответния акт и му вземаме талона на колата. Това автоматично означава, че той не може да си ползва автомобила докато наказанието му не изтече", обяснява пред "Монитор" комисар Богдан Милчев, шеф на столичния КАТ.

По думите му от началото на миналата година над 2000 шофьори са били хванати да карат пили. Те са били заловени при общо над 56 хил. проверки.

При концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила се отнема книжката за срок от 6 до 12 месеца и се налага глоба от 500 до 1000 лева.

Санкциите са още по-драстични, ако шофьорът откаже проверка за алкохол или не си направи предписаното медицинско изследване, където трябва да даде кръв. Тогава свидетелството се взема за две години, а глобата набъбва до 2 хил. лева

Шофьорите, които пък са дали колата си на пиян, дрогиран или  неправоспособен водач, също вече не се разминават без наказания.

Според новия закон те се разделят с автомобила си за 30 дни.