Скалистите планини се озоваха и в учебник по музика

Освен в президентската реч, ученици намериха Колорадо и в учебник за осмокласници

Пейзажът на Скалистите планини в Колорадо, който по грешка илюстрира красотата на българската природа в новогодишната реч на президента, е публикуван и в учебник по музика за осми клас, съобщи бТВ.

И отново вместо снимка от Родопите. Пейзажът на американските върхове в американския щат, с който в приветствието на държавния глава беше онагледено Пампорово, разбуни духовете в социалните мрежи още повече, след като от днес отново обикаля Фейсбук, изваден от въпросния учебник. "Ясно се обяснява, че става въпрос за българска фолклорна музика, а всъщност на една от снимките виждаме така вече популярните Скалисти планини в Колорадо. Сами си правете изводите...", казва Александър Костов.

Осмокласници признават, че трудно биха забелязали разминаването. След като им бъде посочено обаче коментират, че е редно в учебниците да се показва родната природа. "Едва ли авторите на този учебник имат някаква вина за това. Предполагам, че те дори не подозират, че това се е случило, по-скоро е някаква редакторска грешка според мен", допълва Костов.

От издателството, което е публикувало учебника, обясниха, че за илюстрациите отговарят графичният дизайнер и авторският колектив. Никой от тях обаче няма спомен как снимката е попаднала на страниците на учебното помагало.