Славчо: Умишлено водят ВМЗ към фалит, ще го купят без пари

Икономически интереси съсипват Вазовските заводи, казват от НИЕ

ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит, за да бъде приватизирано на безценица, обяви Славчо Атанасов от НИЕ. Бившият кмет на Пловдив недоумява как след като оръжейните заводи в цял свят просперират, дори и във времена на криза, и печелят трилиони евро, Вазовските железници са доведени до финансов крах от настоящето и от предишните 4 правителства. Пример за подобна приватизация според Атанасов са Казанлъшките военни заводи, които след фалит са купени на 70 % от частна фирма и изведнъж започнали да печелят. "Управляващите, включително и настоящите, нямаха воля да реформират военния сектор и да осигурят поръчки и пазари за продукцията на ВМЗ", коментира екскметът. По думите му ставащото в Сопот не е плод на некадърен мениджмънт, а се дължи на определени интереси, които налагат съсипването на заводите.

Воеводите се обявяват против намерението на управляващите да съкратят оръжейниците. "Това са профилирани специалисти, градени поколения наред. Бащите и дядовците им са работили в завода, а правителството им предлага да бъдат готвачи, сервитьори и озеленители", възмущават се от НИЕ.

Производството и търговия с оръжие в световен мащаб са се увеличили със 147 процента за последните 10 години. Атанасов и Слави Георгиев посочиха и статистика на Стокхолмско НПО, по чиито данни през 2010 г. в света са продадени оръжия на стойност 305 милиарда евро, а през 2012 г. сумата е достигнала 411 милиарда – с 1 % увеличение, въпреки световната финансова криза.