Синдикатите скочиха срещу съкращения във ВМЗ

Оздравителният план на завода: 900 души вън

Стачката във ВМЗ Сопот продължава, след като стана ясно, че оздравителният план на предприятието предвижда уволнение на 900 работници.

Новото е, че най-вероятно преговорите ще се пренесат в София на ниво Министерство на икономиката и централите на двата синдиката, съобщиха профсъюзните лидери от предприятието. Болната тема в момента са съкращенията, които категорично не сме съгласни да засегнат 900 души, обяви Димитър Атанасов, шеф на КТ "Подкрепа" в оръжейницата.

Становището на синдикатите е, че съкращенията не бива да са толкова резки. Те са категорични, че ако бъдат съкратени повече от 300 души, заводът няма да може да се справи с поръчките. Склонни са да отстъпят в крайна сметка до 500 човека, колкото могат да поемат двете Общини Сопот и Карлово по програмите, финансирани от еврофондовете. Считат обаче това за временна мярка, тъй като заетостта по тази схема е за една година.

Оръжейниците и утре се събират пред входа на завода, за да изразят надеждата си, че предстоящите промени няма да бъдат твърде болезнени за работниците във военните заводи. Междувременно в църквата "Св. Св. Петър и Павел" в Сопот бе раздаден курбан, а свещеници отслужиха благодарствена молитва. Ритуалът се отслужва за седма поредна година по инициатива на кмета на Сопот Веселин Личев, който обясни, че откакто се прави молебенът Сопот се радва на успехи и благополучие. Тази година надеждите са свързани с благоприятен изход от ситуацията във ВМЗ.

До края на работния ден днес работниците чакаха по едно заплата, както им бе обещал министърът на икономиката Делян Добрев, но все още дебитните им карти са празни.

Инж. Иван Стоенчев, изп. дир. на ВМЗ Сопот:

Нямаме нова голяма поръчка

В момента ВМЗ няма някаква голяма поръчка, по която да работи, обяви изпълнителният директор на оръжейницата инж. Иван Стоенчев.

Предприятието изпълнявало текущи поръчки, които директорът не пожела да уточни колко са на брой. В момента обаче стачката спирала изпълнението им и по тях се работело частично. От друга страна имаме и недостиг на материали за изпълнението на тези заявки, обясни Стоенчев. Той уточни, че по всички поръчки предприятието е взело вече аванс между 30 и 50 % и няма как да поиска от клиентите още пари предварително. Част от тези средства са отишли за заплати, а останалите за купуване на материали и за покриване на задълженията на ВМЗ. По въпроса за обещаната заплата от министър Добрев, директорът каза, че в момента, в който дойдат парите, веднага ще бъдат дадени на работниците. Става дума обаче за средства от европейска институция, затова трябва да изчакаме без да настояваме, допълни инж. Стоенчев.