Бедствено положение в Родопите, язовир преля

Затворени пътища и наводнения в Смолянско и Кърджали

Обилни дъждове в областите Смолян и Кърджали предизвикаха покачване на нивото на някои язовири и реки. В Община Неделино, област Смолян, е обявено бедствено положение. Обстановката е критична, река Кичуковска е излязла от коритото си и е заляла пътен участък между град Неделино и село Крайна, предава Фокус.

Проливен дъжд прекъсна достъпа до шест населени места в Община Неделино., съобщи кметът на общината Стоян Беширов. Без достъп са населените места Раевица, Учерума, Тънка бара, Върлино, Козарка, Крайна и Ангелови колиби.

"Пътят е прекъснат при река Кичуковска, приток на река Неделинска и в момента преминаването през този участък не може да се осъществява", обясни той.

Почти във всяко населено място в общината има активизирали се свлачища. Над 24 часа вали дъжд в Неделино. Падналите количества валежи са между 100 и 200 л./кв.м. в различните части на Неделино.

Обилните дъждове, които продължават вече шести час на територията на област Смолян, рязко повишиха нивото на река Върбишка в района на Златоград, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Поради тази причина е преустановено движението към и от гр. Бенковски. Определени са евентуалните разливни зони и е информирано местното население. На място работят екипи от пожарникари и спасители.

През следващото денонощие е възможно да започне преливане на язовир "Студен кладенец". Постъпилата прогноза от НИМХ за промяна в хидрометеорологичната обстановка за периода 18 - 20 януари 2013 г. е за очаквани значителни валежи и увеличен приток към язовирите от каскада "Арда". Активиран е 24-часов режим на работа на Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към МОСВ и Басейнова дирекция за управление на водите – Пловдив, за което е уведомена Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи.

Оперативното звено при МОСВ разпореди на експлоатационното дружество на каскада "Арда" с цел поемане на очаквания приток да бъдат предприети мерки за освобождаване на обем в язовирите от каскадата чрез работа на ВЕЦ-овете и при необходимост - чрез отваряне на основните изпускатели.

Всички кметове на общини и населени места в област Кърджали са предупредени да вземат необходимите мерки във връзка с обилните валежи. Има висока вълна по яз. "Златоград", река Върбица, заяви Иванка Таушанова, областен управител на Кърджали.

Вече са пълни коритата на реките. Има няколко критични участъка. Обикновено при мостовите съоръжения имаме проблеми от предишни обилни валежи и ще видим каква е ситуацията, заяви още Таушанова и добави, че не е необходима евакуация.

Хората са предупредени да изведат животните от близост до реките и да имат готовност. Там, където има стопански съоръжения в близост, техниката да бъде изведена, за да не бъдат изненадани. Няма нужда от евакуация, посочи тя.

Утре преди обяд все още на много места в Западна България, централните части на Дунавската равнина и Предбалкана ще превалява сняг, в крайните югоизточни райони - дъжд. Около обяд от запад на изток валежите ще спират. Ще започне разкъсване на облачността.