Може съкратен процес с по-ниска присъда за Менашки

В края на годината стана ясно, че той направил частични самопризнания за убийството

Възможно е бившият полицай Михаил Менашки да бъде съден по съкратената процедура за убийството на хубавата барманка Мария от комплекс "Гларус" в Слънчев бряг, пише в "24 часа".
Законът предвижда два варианта на съкратен процес, при единия не е необходимо условие обвиняемият да признава вината си, страните постигат съгласие част от свидетелите и вещите лица да не бъдат разпитвани в съдебна зала. Другият включва приемане на всички обстоятелства от обвинителният акт, което пък носи редукция на присъдата с 1/3.

В края на годината стана ясно, че Менашки е направил частични самопризнания за убийството. Тогава за първи път се е съгласил да даде обяснения по случая. Казал, че намушкал Мария случайно. Раните по тялото на младата жена обаче са 7. 
По време на заседанията за определяне на мярката му за неотклонение - веднага след ареста му и по-късно, в началото на ноември, Менашки бе категоричен, че няма нищо общо с престъплението. Тогава той поиска да бъде освободен, за да бъде до приятелката си Маргарита, за която каза, че направила опит да посегне на живота си.
Според запознати със случая убийството на Мария е своеобразен "подарък" за рождения ден на Маргарита, която имала конфликт в атрактивната брюнеткаПървоначалната версия за интимни отношения между убиец и жертва не се потвърди.

Все още не сме обсъждали в конкретика възможността да поискаме съкратен процес, това ще стане след като се запознаем в детайли с обвинителния акт, заяви адвокатът на Менашки Красимир Кацарски. 
Според действащото законодателство, ако подсъдимият се признае за виновен и поиска съкратено производство, съдът няма ход - трябва да уважи молбата, коментираха юристи. Без съмнение в този случай това ще предизвика негативен обществен отзвук. Убийството на Мария е сред най-коментираните през последните месеци и заради младостта на жертвата, и заради дързостта на извършителя.

30-годишната Мария Златарова бе убита секунди след като се качила в джипа на приятеля си - футболиста Симеон Куминков. Двамата са внезапно нападнати от мъж, въоръжен с нож. Още същият ден извършителят е разпознат от Куминков, по-късно ДНК-експертиза заковава обвинението.
Обвинителният акт вече е готов и е внесен в съда, каза наблюдаващият прокурор Красимира Кателиева. Освен за убийство, извършено по особено жесток начин и предумишлено, Менашки, който до август 2012 г. е част от състава на несебърското РУ, е обвинен и за нанасяне на средната телесна повреда на Симеон Куминков, както и за незаконно притежаване на боеприпаси.

Срещу съкратената съдебна процедура и съответно по-лекото наказание вероятно ще скочат близките на Мария. Според запознати един от аргументите да се иска най-сурово наказание за Менашки, ще бъде съдебномедицинската експертиза. Естеството на раните показвало, че нападателят не просто пробол жертвата си няколко пъти, а и завъртал ножа, преди да го изкара от тялото. По този начин са предизвикани вътрешни разкъсвания и остри кръвоизвили, от които Мария издъхнала за минути.