Енимехмедов не съжалява!

Някога харесвал Доган, но се разочаровал от лъжите му

Октай Енимехмедов не се е опитал да убие Доган, категоричен е директорът на Института по психология на МВР.

Нападателят не е имал практическа възможност с този пистолет да го убие, обясни той.

"Преди всичко е искал да го нарани емоционално, физически – не", каза Неделчо Стойчев, защото с тези куршуми, единственото, което е можело да се постигне, са леки обгаряния на кожата.

"Нападнал го е публично, за да бъде направена съответната демонстрация. Той не съжалява за това", отсече Стойчев пред bTV.

Според него нападателят в последните месеци е бил затворен в себе си и в собствения си свят.

"Оказа се, че всъщност за намеренията си той не е казал на никого. Никой не е знаел. В предсмъртното писмо по-скоро той се опитва да успокои майка си и да й каже, че съжалява много, че няма да завърши висшето си образование.

Пише, че се извинява, че трябва да направи нещо, което може да не се хареса на много хора. Писмото е саморъчно написано", обясни психологът.

Стойчев твърди, че Енимехмедов е харесвал Доган, но го е разочаровало това, че лидерът на ДПС не е честен с хората си.

"Търсил идеологически опорна точка – бил е на конференция на партията на Касим Дал, както и на конференция на Младежкото ДПС. При положение че имаме ясната визия за мотивите на извършителя, оттам нататък може да се правят всякакви хипотези, заяви той", добави той.

"Неговото поведение е свързано с поведението на политическата партия и политическите лидери, на които той е искал по някакъв начин да им даде знак, че не постъпват правилно. Това е неговият начин", каза Стойчев.

По думите му решението да нападне Доган се е формило в съзнанието на мъжа в рамките на няколко седмици, след като е бил на учредителната конференция на партията на Касим Дал.

"Там той е разгледал добре зала №3 на НДК", обясни той.

Намерението на ДПС да поискат международно разследване, психологът определи като "пресилено и тенденциозно".