ДПС съветник от Пловдив първи заритал Октай

Джамисет Джафер нанесъл първите ритници в главата на Енимехмедов, кметът на Антоново също засвидетелства лоялност към Доган

Кметът на община Антоново Танер Али бе единият от хората, които се нахвърлиха върху нападателя Октай Енимехмедов. Когато видях нападателя, веднага се притекох на помощ. Действах по инстинкт и знаех, че съм необходим, защото иначе щеше да стане голяма беля. Уплаших се, когато видях нападателя да си бърка в джоба и да опитва да си вади ножа. Тогава викнах на единия делегат, който е от Турция, да му усуче ръката, заяви пред 24 часа Али.

Бях седнал на 8-ия ред открая, когато видях младежа с пистолета. Как съм стигнал до трибуната, не помня. В този момент ми причерня и действах инстинктивно. Мислех, че Доган е убит и трябва да се предотврати нещо още по-лошо.

Още съм в шок, беше страшна картина. Делегатите са надигнаха, две жени в близост пищяха и викаха: “Убиха Доган.” Не ме е срам, че удрях и ритах нападателя. Ако не бяхме ние, той щеше да реагира с ножовете, които бяха у него. Ние, аз и останалите делегати от Турция, които се притекоха на помощ от първия ред, го обезвредихме.

През живота си шамар не съм удрял на никого. Тази ситуация обаче искаше бърза реакция и хладнокръвие”, разказа Танер Али. Той е на 39 г., трети мандат е кмет на община Антоново.

 

Джамисет Джафер, който нанесе първите ритници в главата на Енимехмедов, е общински съветник от ДПС в Пловдив. Той е бил на първия ред в залата и бързо се озовал пред поваления младеж, нанасяйки му шутове, става ясно от видеозаписите. Джафер яростно налагаше Октай, докато го озаптяват Лютви Местан и Джевдет Чакъров.

По този начин общинският съветник искал да докаже предаността си към Доган и към политическата сила, тъй като през лятото той и двамата му колеги Бранимир Иванов и Антон Карагьозов бяха изпаднали в немилост, коментираха активисти на движението.

Тримата съветници от ДПС гласуваха “въздържал се”, когато пл. “Джумаята” бе преименуван в “Римски стадион” по предложение на ГЕРБ. С това Джафер и двамата му колеги си навлякоха гнева на централното ръководство, а областният лидер на ДПС и депутат Тунджай Наимов ги упрекна. Покушението срещу Доган беше удобен случай Джафер да се реабилитира пред лидера, като му засвидетелства безпрецедентна вярност.

Като общински съветник Джамисет е пасивен - досега не е взел думата по важни теми. Скандалите около Джафер избухнаха, докато беше шеф на джамийското настоятелство. Предишният мюфтия Осман Хилми и адвокатът му Ангел Дунков обявиха, че той е ощетил с 2 млн. лв. мюфтийството.