Комисия реши: Строежът на Харманите не е върху дюни

Според специалисти от Областна управа и РДНСК координатните точки на имота не навлизат в границите на плажната ивица

Стоежът на Харманите край Созопол не е в нарушение и не навлиза в границите на плажната ивица. 

Това установи комисия от Областна администрация и РДНСК, която направи проверка на обекта. Специалистите изискали цялата документация на строителя, от която станало ясно, че той разполага с всички необходими книжа и разрешителни. 

Тъй като строежът е върху пясък от комисията съпоставили представените от собственика документи с кадастралните карти на района.

"Установено е, че координатните точки на имота не навлизат в границите на плажната ивица. Въпросната земя е била реституирана в тези си граници от Поземлена комисия през 2000-а година, като земеделска. По-късно през годините, след влязъл в сила ПУП, тя се превръща в урбанизирана територия", обясниха от Областна администрация.

Оттам уточниха обаче, че въпросите как е била извършена реституцията и дали имотът е трябвало да бъде възстановен в тези си граници не са в компетенциите им.

Експертите от Междуведомствената комисия са категорични, че в конкретния случай няма нарушаване на защитени територии, каквито са например дюните, нито става въпрос за терени държавен горски фонд, категорични са от администрацията на Гребенаров.

В началото на следващата седмица комисията ще разгледа окончателния доклад на Експертната група, която работи по постъпилите сигнали.