Дюните край Несебър са дюни, отсече Миро Найденов

Открити са два документа от 2008 г., на една и съща дата, в тях РИОСВ-Бургас ще прави, но и отказва да прави оценка на терените

Междуведомствената комисия по случая "Дюнигейт" констатира, че документите, в които се указва, че това са дюни, са укрити, и те не са част от преписката, която е дала основание през 2009 г. те да бъдат изключени от горския фонд.

Това коментира пред журналисти в парламента министърът на земеделието Мирослав Найденов.

"Лично аз ходих и видях, че това са дюни. Междуведомствената комисия обяви вчера, че по преписката, по която се е работило, липсва какъвто и да било документ, в който се упоменава, че това са дюни. Беше открит в архива на РИОСВ – Бургас документ от 2006 г. на представители на БАН, които казват, че това са дюни", обясни министърът.

Найденов показа два документа с един и същ изходящ номер - 4996, от една и съща дата – 29. 10. 2008 г., но с различно съдържание.

В единия се казва, че трябва да бъде извършена експертна оценка на терените. Другият документ посочва, че не трябва да се прави такава оценка. Документите са издадени от тогавашния директор на РИОСВ - Бургас доц. Симеон Симеонов.

"Някой е оказал въздействие върху тогавашния директор на РИОСВ – Бургас, който е променил становището си от това да бъде направена оценка, в това - да не бъде правена", каза министърът.

Според него, тогавашният директор на РИОСВ обаче е "имал глупостта" да не унищожи документа, в който се посочва, че трябва да се направи екологична оценка.

"Комисията констатира, че това са дюни, и аз го потвърждавам, но по документи те не се водят дюни", отсече Найденов.

На въпрос - защо сегашният директор на РИОСВ – Бургас не е взел предвид документа, в който се иска екологична оценка, министърът каза: "Каква е вината на сегашния директор може да каже министър Нона Караджова".

На срещата си с главния прокурор вчера министър Найденов е предал тези два документа. Назначена е прокурорска проверка. Документите ще бъдат предоставени и на временната анкетна комисия за проучване на корупция по високите етажи на властта в парламента, допълни министърът.

Засега е ясно, че има подробен устройствен план, според който тези спорни 29 декара край Несебър са включени като зона за застрояване.

Последвала е заповед за изключване на териториите от горския фонд, както и подадено заявление за купуването им през юни 2009 г.

Преписката обаче била финализирана за продажба през декември 2012 година, а сумата на която е оценен терена, е 581 212 лева.

Според еколози в одобрения за градеж терен от 29 дка има включени и 5 декара защитени по "Натура" дюни, които се намират между Равда и Несебър в така наречения нов квартал на богатите "Черно море".