Грешката е във вашия топлинен счетоводител

Фирмата, замерваща топломерите, виновна за шокиращите сметки в блок №348 в "Младост"

Грешка на топлинния счетоводител, а не не "Топлофикация", е причината за шокиращата сметка за парно в от бл. 348 на столичния квартал "Младост".

Това е показала проверката на топлофикационното дружество, оповестена от Стоян Цветанов, изпълнителен директор на "Топлофикация – София".

Грешката се състои в пропуски в изпълнението на процедурата по смяна на топлинния счетоводител на сградата – етажна собственост, подчерта Цветанов.

Както е известно според сметките за отопление за месец декември, 473,74 лв. струва отоплението на гарсониера от 47 квадрата според столичната топлофикация.

Ужасяващо високата сметка получи колегата от "Труд" Светослав Метанов, собственик на жилище в бл. 348 в жк "Младост".

Блокът е разделен на две зони, с отделни топломери за засичане на потреблението в апартаментите. По-рано през изминалата година едната от зоните избира за топлинен счетоводител една фирма, а другата зона избира друг счетоводител. През август обаче потребителите решават да използват услугите само на единия от двата топлинни счетоводители, посочи Цветанов.

Той обясни, че до 18 януари 2013 г. в топлинното дружество в столицата все още не е бил получен задължителният документ, че в сградата има промяна на топлинния счетоводител и се монтират нови уреди за дялово разпределение с дистанционен отчет.

Именно този пропуск довежда до аномалии при сметките за декември 2012 година на абонатите, като в едната от зоните потребителите имат по-ниски сметки, а в другата – нереално високи.

В края на тази седмица в бл.348 е организирано ново засичане на всички уреди и водомери за топла вода в апартаментите, след което ще бъде изготвено разпределение на потребената топлинна енергия. След проверката декемврийските сметки ще бъдат коригирани, което ще се усети в януарските сметки на абонатите, обясни Цветанов и посочи, че цялата процедура ще е безплатна за живущите в бл. 348 в столичния квартал ж.к "Младост".