Волк хан: Политикът трябва да е приятел със спорта

Спорт

23-01-2013, 17:54

Снимка:

Sportline.bg

Автор:

Камелия Александрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Волк хан: Ще въведем ред в "Петрол" и в Черноморец

Кирсан Илюмжинов дава шанс на Черноморец

В Япония плащаха по 500 долара, за да видят "убиеца от тайните служби на СССР", спомня си шампионът в ММА Магомедхан Гамзатханов

Магомедхан Аманулаевич Гамзатханов - Волк хан е съветник по спортните въпроси на Кирсан Илюмжинов и негов пълномощник при преговорите за покупка на "Петрол холдинг". Роден е на 15-и април 1961 година в село Анчих, Ахвахски район в Дагестан. През 1994-а и 1996-а става световен шампион по бой без правила, версия "Rings" в Япония. В кариерата си има 58 мача, от които 49 победи и 9 загуби. 

Волк хан даде първото си обширно интервю като представител на Кирсан Илюмжинов в България специално за Sportline.bg.

- Бихте ли разяснили с какви дела точно ще се занимавате в "Петрол холдинг", господин Гамзатханов?
- Аз се явявам представител на Кирсан Николаевич Илюмжинов. Негов съветник съм и съм упълномощен да водя преговорите за покупка на компанията "Петрол холдинг". С това се занимавам от доста месеци. Всъщност, през март ще стане година. Оттук-нататък основно ще се занимавам с направлението "Спорт", ако нещата се развият благополучно. 

- От къде ще започнете с промените? 
- Искам първо да кажа, че ние сме строители, съзидатели. Не сме разрушители. Това е основното, което трябва да знаете за нас. Нищо от това, с което разполага "Петрол" в момента, няма да бъде разрушено. Точно обратното - ще го развием в още по-добра посока. Това се отнася в частност и за спорта. Вече разговаряхме с кмета на Бургас за създаването на шахматна школа в града. Коментирахме и футбола. А в София планираме да изградим Академия за единоборства. Тя ще бъде една от най-добрите в света. В България разполагате с невероятен потенциал от спортисти, бойци. Видях го с очите си, когато посетих един клуб по ММА. Но ви трябва школа, която да покаже този потенциал. Да изведе децата до световната арена. Ние ще помогнем за това.

- ММА или смесените бойни изкуства не са олимпийски спорт.
- Олимпийски са борбата и бокса. А самбото, бойното самбо и ММА не са. Но колко от спортистите успяват да попаднат на олимпийски игри? Тези, които не успяват да се класират за участие на европейски и световни първенства, на олимпиада, какво да правят? Аз бях точно от тях. Вечно бях втори, трети... Тренирах много здраво, влагах се, но все нещо не ми достигаше да стана шампион. Не можех да пробия. Вижте дори Фьодор Емеляненко. Той е №1 в света. От 10 години никой не може да го бие. Той е мой ученик. Преди да дойде в клуба ми вечно беше втори, трети на състезанията. Не се получаваше. А сега е суперзвезда. 

- В България ММА набира все по-голяма популярност.
- В Русия и в България към единоборствата винаги е имало голям интерес. Борбата, щангите, бокса са все много успешни спортове. Спомняте ли си тежката атлетика преди години? На големите състезания класиранията бяха СССР, България, СССР, България... По едно време дори всички говореха, че със специални лекарства печелим медалите. После минаха на темата, че сме генетично облагодетелствани...

- Защо точно Волк хан?
- През 1991 година отидох в Япония. Там трябваше да ми измислят име, с което да ме представят и да ме рекламират. А моето е прекалено дълго и трудно. Не можеха да го произнасят. Заради Магомедхан ме питаха дали не съм някакъв потомък на Чингис хан. Обясних им, че не знам. Чингис хан е обикалял навсякъде, но през Дагестан не знам дали е минавал. Но кой знае, може да е създал някое дете и в моята родина. Започнаха да мислят как да ме нарекат. Взеха последната част от Магомедхан. А от една моя снимка, на която позирам много войнствено, се впечатлиха от погледа ми. Казаха, че имам вълчи поглед. И оттам дойде Волк хан.

- Свързвали са ви дори с КГБ.
- Да, японците ме свързваха и с КГБ. Преди да отида в Япония работех в милицията. Бях инспектор-методист и преподавах физическа подготовка. Тренирах и руските спец-части. Японците много се впечатлиха от всичко това и обърнаха основно внимание на КГБ и специалните части. Освен това, тях ги вълнуваше бойното самбо, а не спортното. Трябваше им нещо, което да впечатли хората и да ги привлече. На първия ми бой в Япония имаше 36 000 зрители в залата. Бях се подготвил много сериозно. Медиите ме представиха като "владетелят на бойното самбо". Представиха го като забранен спорт, който практикуват само КГБ и специалните части в СССР. А то си беше и така. Бойното самбо не се практикуваше никъде другаде. Цяла Япония очакваше да види човек от тайните служби на СССР, някакъв убиец, звяр... Плащаха по 500 долара за билет за моя мач. Беше неописуемо в залата.

- Кога се случва всичко това?
- През 1991 година. При първото ми посещение в Токио на летището ме посрещнаха 43-има журналисти. А аз тогава носех торби със захар, салами, хляб. Имаше проблем с продуктите. У нас ми казаха, че в Япония всичко е много скъпо, бързо ще профукам парите и ще гладувам. Затова заминах с торби с провизии. Пътувах с мениджъра ми. Като пристигнахме на "Нарита" беше голям шок. Гледам, летището пълно с журналисти и фенове. И се почудих: "Кого ли посрещат?". А мениджърът ми каза: "Не знам, може нас да посрещат". Продължих да не вярвам: "Е как нас, защо нас?!". Като ни видяха, тръгнаха с камерите и микрофоните към мен. А аз с торбите със захар, салами и хляб! Стоя и се чудя. Очаквах залата за боя да е полупразна, да няма зрители. Да се поборим и да си ходим кой от къде е. А не стана така. Но не се уплаших. Бях отишъл да покоря Япония. 

- Каква е тази мода държавниците да се занимават с бойни спортове - Путин е джудист, нашият премиер Бойко Борисов е каратист...
- Ние сме много благодарни на Владимир Путин. С неговото идване на власт в Русия започна много да се развива спортът. Вкарват се колосални пари в него. Той принуждава олигарсите в Русия да влагат пари в спорта. Тези милиарди, които заработват от народа, трябва да ги инвестират. Ето, взехме олимпийски игри благодарение на Путин. Същото е и с различни световни първенства. Той много направи за развитието на спорта. Путин е голям фен на бойните спортове. Дори призна ММА като официален спорт и вече си имаме бюджет. Затова сме му много благодарни на Путин. Вашият премиер е каратист, да. Но може и да се поправи...

- Това ли го съветвате?
- Не мога да давам съвети на Бойко Борисов. Точно обратното. Той трябва да ми даде съвет как да действам в спорта във вашата страна. Мога само едно нещо да му кажа - със спорта трябва винаги да си приятел. Защото здравето на народа е богатството на страната. 

ОЧАКВАЙТЕ ВЪВ ВТОРАТА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО УТРЕ КАКВО КАЗА ВОЛК ХАН ЗА: 

- БЪДЕЩЕТО НА ЧЕРНОМОРЕЦ 

- ФУТБОЛНАТА КОНКУРЕНЦИЯ С ГАЗПРОМ

- ПЛАНОВЕТЕ НА "ПЕТРОЛ ХОЛДИНГ" В СПОРТА