Футболът в България има нужда от конкуренцията на мощните компании

Кирсан Илюмжинов и Волк хан ще строят спортен комплекс за ММА в София

Магомедхан Аманулаевич Гамзатханов - Волк хан е съветник по спортните въпроси на Кирсан Илюмжинов и негов пълномощник при преговорите за покупка на "Петрол холдинг". Роден е на 15-и април 1961 година в село Анчих, Ахвахски район в Дагестан. През 1994-а и 1996-а става световен шампион по бой без правила, версия "Rings" в Япония. В кариерата си има 58 мача, от които 49 победи и 9 загуби.

Волк хан даде първото си обширно интервю като представител на бившия президент на Калмикия и шеф на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов в България специално за Sportline.bg.Първата част от интервюто публикувахме вчера и може да го прочетете тук!

Днес предлагаме втората част от разговора с Волк хан, която засяга футболния отбор и плановете на "Петрол холдинг" за развитие на спорта:

- Какво е положението с Черноморец, господин Гамзатханов?
- Там има колосални проблеми. Дори с кмета на Бургас има огромни разногласия. Още преди половин година Кирсан Николаевич разговаря с него по тази тема. Обещахме да въведем ред, за да може клубът да работи ефективно. Едно нещо ще ви кажа - няма как да стане по-зле от сега! Но ще обещая, че ще стане много, много по-добре.

- Наясно ли сте какво се случва в българския футбол?
- Не. Ако трябва да съм честен, ще призная, че засега сме далеч от нещата в тази сфера. Още не ги знаем в дълбочина.

- В такъв случай поемате сериозен риск.
- Вижте, ние не дойдохме в България специално да купуваме футболния клуб. Да, това е едно от подразделенията на "Петрол холдинг". Това е бизнесът на компанията в спорта. Но освен него корпорацията се занимава с изкуство, театър... Основната ни задача беше да купим "Петрол холдинг". И постепенно и без много шум да въведем ред в нея. Това се отнася и за частта "спорт". 

- Как ще въведете ред в тази непозната за вас сфера, каквато е футболът?
- Честен съм и признавам, че не знаем всички тайни в тази област. Не познаваме нюансите на българския футбол. Но към днешна дата все още не ни е точно до това. Наясно съм обаче как играе отборът. Знам какво се случва в клуба. И ми е ясно какво е нужно, за да се оправят нещата. Знам как да направим така, че Черноморец да стане успешен професионален клуб.

- От къде ще започнете да подреждате?
- Имаме много тесни контакти с едни от най-големите професионални футболни клубове в света. Техните собственици са много близки с Кирсан Николаевич. Говоря за личности като Сюлейман Керимов (б.а. собственик на Анжи (Махачкала), един от най-богатите руснаци, роден в Дагестан, също като Волк хан) и Роман Абрамович (б.а. собственик на Челси и инвеститор в ЦСКА (Москва). Има от къде да почерпим опит и помощ при изграждането на Черноморец като истински професионален футболен клуб, който да печели.

- В българския футбол ще се изправите срещу "Газпром", който е на път да стане генерален спонсор на Левски -  единият от двата софийски гранда.
- Тук въпросът е друг. Нека да не взимаме за пример още от сега столичните грандове. В българската "А" група има отбори, които са с доста по-нисък бюджет от този на Черноморец, но не играят кой знае колко по-зле. Тук става въпрос за професионалните правила в клуба. Те са ясни и ще се спазват, когато се въведе ред. В Черноморец бюджетът трябва да се разходва ефективно и отборът да играе добре, за да постига резултати. Това е. 

- И все пак, ще имате за конкурент "Газпром".
- Да, конкуренцията с "Газпром"! Естествено, това е бездънна яма за пари. Но всяка конкуренция е прогрес, цивилизация. А това е хубаво нещо. Възможно най-доброто за българския футбол. Ако няма конкуренция, няма да има прогрес и зрители по трибуните на мачовете. На тях точно това им е нужно - конкуренция на компаниите. Аз мисля, че трябва да се радвате на конкуренцията. Дори е хубаво българският футбол да привлече още спонсори. За да стане конкуренцията още по-сериозна. Само така ще се развива футболът. А колкото до нас - ние не се страхуваме от "Газпром".

- Какви инвестиции планирате извън футбола, в другите спортове?
- Задължително ще изградим шахматна школа в Бургас. Това Кирсан Николаевич вече го договори с кмета на града. Илюмжинов си има стратегия да развива шахмата по света и работи много стриктно за изпълнението й. В малка страна като България да има толкова много шампиони в шахмата е изключително богатство. И трябва да се развивате много усърдно в тази област. Имате огромен потенциал и затова Кирсан Николаевич планира да построи школата тук.
 
- А във вашата специалност - свободните боеве какви са плановете?
- Смятам да открием Академия за единоборства в София. Искам да направим Световна борцова лига. Ще построим зала. Изцяло нов комплекс с хотел, зала с ринг, тренажори, тренировъчен салон... Не говоря за някаква огромна зала, а за практичен център за развитие на ММА. Всичко, което е необходимо за изграждането на един супершампион. Това няма да струва кой знае колко скъпо, за да го изградим. Вече разговарях с Кирсан Николаевич за това и той подкрепя идеята. В този център ще идват на семинари световни звезди, ще подготвяме отбори от други държави. Аз постоянно получавам заявки за провеждане на лагери. Защо чужденците да не идват тук да тренират?! Един такъв семинар или лагер се заплаща, а интересът е огромен. Защо да не плащат тук?! Нека да идват на подготовка в България, да си плащат и по този начин да развиват ММА тук. Ще бъде добре за всички. Ще идват пари в България. От друга страна, в този комплекс ще може да се подготвят деца. За мен е много важно малките да имат връзка с шампионите. Ако я няма, те с кого ще се равняват, кои ще са им идолите и примерите? Свободните боеве са много интересни за децата. Така ще ги спасим от улицата и ще им дадем бъдеще. Освен, че ще са здрави и възпитани в ценностите на спорта, ще си заработват и добри пари. Нашата школа ще бъде трамплин за тях, за да се реализират на световната сцена - в САЩ, Япония... Там възнагражденията наистина са огромни.

- Познавате ли нашата звезда в ММА Благой Иванов? 
- Багата! Дори тренирах с него вече. Подготвяхме се заедно. След онзи инцидент той сега се опитва да влезе във форма. А на мен ми беше нужен точно такъв човек, за да се подготвям и аз. Не можете да си представите колко талант има в тези деца, които видях в залата да тренират. Направо съм шокиран от огромния интерес на малките към ММА. Видях около стотина момчета да тренират с огромен хъс. Това е невероятен потенциал! Дори водих тренировка. Такава е традицията в нашия спорт. Когато дойде на гости в залата някой шампион, му дават възможност да проведе заниманието. Това е един вид отдаване на чест към този гост. Но да се върнем на децата. Много ме впечатли желанието им да тренират. При всички тези дадености, от нас се иска само да направим нужното, за да покажем тези таланти на световната арена. Преди това обаче трябва да ги развием, защото не можем да си позволим да показваме неподготвени деца. А подготовката ще я направим в новия комплекс, който ще изградим.

- Една от перспективите пред тези деца може да е и Холивуд, нали? Вие също сте имал покана да се снимате във филм там.
- Да. През 1996 година. Имах договор за 4 мача в Токио. И там специално заради мен пристигна човек от Холивуд с готов договор и специален хонорар. Тогава бях адски популярен. Не можете дори да си представите. С появата си блокирах улиците в Япония, хората пощуряваха като ме видеха. Идваха майки с деца и ми казваха, че са ги кръстили на мен. И аз всеки път вадех по 100 долара и им ги давах. У нас, в Дагестан традицията е такава. Когато кръстят някое дете на теб, ти си длъжен да му направиш подарък. Но както и да е. Бях готов да приема предложението от Холивуд, но тогава дагестанската мафия ме отказа. 

- Дагестанската мафия?!
- Бях сред най-известните дагестанци в света. И мафията ме "уговори" да вляза в парламента, в руския парламент... 

- Така ли се влиза в руския парламент?!
- Дагестанската мафия ме отказа от Холивуд, защото бях сред петимата най-популярни дагестанци и трябваше да представлявам народа си в руския парламент. Нека да ви обясня. Представете си петимата най-популярни българи. И тях някой ги избира да представят страната си някъде. Българският народ гласува за тях в пакет, за да защитават те интересите на родината си. Така беше и с мен. Бях част от тази група, която беше избрана. Просто така се случи. И набързо прелетях през Холивуд та до парламента.