Прибират в бункери под земята кофите за смет на "Витошка"

Засега пилотният проект ще обхване само разделното събиране

Без кофи за смет по бул. "Витоша". Така ще изглежда пешеходната му част след ремонта, който тече. Контейнерите ще са в преките на булеварда, но скрити в бункери под земята.

Засега пилотният проект ще обхване само разделното събиране, съобщи зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

"Искаме да проверим дали така ще опазим отпадъка, защото организациите за разделно събиране се оплакват, че клошари крадат опаковките. Знаете, че пунктовете за вторични суровини останаха. Затова ще направим опит за изграждане на нова система. Ако е подходяща, в бъдеще може да обхване и битовите отпадъци", обясни Бояджийска.

Контейнерите ще са под земята, а над нея има само отвор за изхвърляне на отпадъците. Така кметството се надява, че количеството изхвърлени опаковки ще се повиши, както и качеството им, защото няма да са мокри.
Бункерите имат система за отвеждане на дъждовните води, херметически затворени са и няма опасност до тях да достигнат гризачи. Отворът за боклука има механизъм като на кутиите за пликове в магазините, който не позволява да се бръкне вътре.

За извозването има хидравлична система, която повдига кофата от бункера, а натоварването на камиона става по стандартния начин.

Вече се изчислява инвестицията и предстои обявяване на обществена поръчка. Идеята е във всяка пряка да има по два подземни контейнера.