София Филм Фест показва красотата на Витоша във филм

"Витоша си стои там, надвесена над нас, каквато си е била винаги. Такава трябва и да остане", смята режисьорът на филма за планината

Тазгодишният "София Филм Фест" ще започне с една много българска и наболяла тема – опазването на природата ни.

"Витоша" е филм за планината-оазис, разположена в покрайнините на София; за планината, която прави хората свободни, но също и филм за планината-ценност, без която животът в столицата би бил съвсем различен.

"Идеята за филм за Витоша ми дойде именно като провокация към собствените ми стереотипи – признава режисьорът Любомир Младенов. – Просто в един хубав момент повярвах, че там е различно, че хората, които тачат и обитават Витоша са различни, и че това за мен ще е необикновена среща. Същевременно протестите в подкрепа на парка, които започнаха преди около 3 години (тогава започнахме и снимките), ми се сториха важни, макар да се събираха по 30 души и никой да не очакваше, че ще се стигне до Орлов мост от лятото на 2012."

Дългият път на този филм дава шанс на малкия му екип (авторът на идеята– Иван Попйорданов, режисьорът и монтажист Любомир Младенов, операторът Орлин Руевски и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов) да стане едно цяло с героите му, да позволи на витошкия вятър да влезе в проекта - вятърът, завихрен от именно тези герои, оказали се част от гражданското общество, готово да затвори Орлов мост с телата си.

"Иска ми се да вярвам, че "Витоша" е филм за пробуждането на гражданско общество в България. Това със сигурност не е специализиран еко-филм, предназначен за суровоядци", споделя още Любомир Младенов.

Филмът е важен, защото смисълът, на който се е посветил, е именно искрата на чистата любов към природата, която разпалва пожарът "Орлов мост" и цялото движение на млади хора към промяна в обществото ни.

Самият Любомир Младенов признава, че за него "Витоша е остров, разположен в столица. Много малко хора си дават сметка какъв лукс е това. Не става дума само за красивия пейзаж или че можеш да караш ски съвсем наблизо. Въпросът е, че в тоя криво застроен, мръсен и с малки изключения не особено уютен, макар и любим наш роден град София, има едно място, което остава празно. Не в смисъл на пусто, а на не-претоварено с въжделенията и безчинствата на хората. Витоша си стои там, надвесена над нас, каквато си е била винаги. Такава трябва и да остане."

За 17-та година "София Филм Фест” ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в столицата. Между 7-и и 17-и март 2013,  най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа, влязъл в класацията на 50-те топ фестивала според сп. "Варайъти". Започнал като тематичен мюзик фест, преминавал успешно през 16-те си издания, киномаратонът на годината ще предложи на зрителите си актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското и регионалното кино пред света.