Окончателно: Приемаме Европейското по гимнастика

Кандидатстваме и за 4 Световни първенства по гребане

Пловдив ще бъде домакин на европейското първенство по гимнастика през 2014 г. Договорът с Европейския гимнастически съюз беше официално поредставен от Йордан Йовчев в петък след обед. Това съобщи ресорният зам.-кмет Георги Титюков.

Той поясни, че първенството ще се проведе в зала Колодрума, чието изграждане ще бъде завършено до края на тази година. Съоръжението е било одобрено от шефа на ЕГС – Жорж Гелзе, който посети Пловдив в началото на декември миналата година. Според графика напреварата ще бъде разделена на две части. От 5-11 май 2014 ще е женският турнир по гимнастика, а мъжете ще се изявят от 19 до 25 май.

През същата година ще домакинстваме и на мачове от Световната лига по волейбол. През 2015-а пък ще сме един от градовете домакини на Европейското първенство по волейбол за мъже. Под тепетата сили ще премерят и най-добрите сред девойките на Стария континент.

В средата на идния месец Пловдив ще кандидатства и за домакин на редица състезания по гребане. На извънреден конгрес в Копенхаген ще обявим готовност да приемем: 2015 година - Световно първенство за мъже и жени под 23 години и кръг от Световната купа по гребане; 2016 г. – Световно първенство за ветерани и отново кръг от Световната купа; 2017 година – Световно първенство за юноши и девойки; през 2018 или 2019 г. – Световно първенство по гребане за мъже и жени.

В Момента обществента поръчка за изграждане на втори гребен канал се обжалва във Върховния административен съд. Всички състезания по гребане, за които ще кандидастваме (с изключение на Световното за мъже и жени) не са обвързани с наличието на дублиращ канал, поясни още Титюков.