Митко Събев пробва да измами Кирсан Илюмжинов

Партньор на шефа на Черноморец в мошеничеството е бившият представител на милиардера от Калмикия Сергей Батурин

Настоящият собственик на Черноморец Митко Събев се опитва да измами бъдещия си съдружник в "Петрол холдинг" Кирсан Илюмжинов. Това стана официално ясно днес, след като представителите на руския милиардер Борис Деворкин и Магомедхан Гамзатханов - Волк Хан дадоха пресконференция в България. На нея те обвиниха Събев и неотдавнашния представител на Илюмжинов за България Сергей Батурин в опит да откраднат акциите на бившия президент на Калмикия в "Петрол холдинг".

Както е известно, през юни миналата година президентът на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов започна сделка по изкупуването на дяловете на бизнесмените Денис Ершов и Александър Мелник в компанията "Петрол холдинг". Първият притежаваше 47,5%, а вторият имаше миноритарен дял от 5%. Така регистрираната в Швейцария корпорация Credit Mediterranee стана собственик на 52,5% от бившия държавен петролен холдинг в България. Останалата част от акциите в момента са собственост на Митко Събев.

По времето, когато започва сделката по джиросването на акциите представители на Кирсан Илюмжинов в България са Магомедхан Гамзатханов и Сергей Батурин. "Много съжалявам, че препоръчах Батурин на Кирсан Илюмжинов", разкри Гамзатханов. - Той беше един от 500-те негови консултанта". Сергей Батурин е бил изгонен лично от Кирсан Илюмжинов само след месец работа, защото е бил уличен в лъжа. Въпросният бизнесмен е останал цяло лято да живее в хотел "Поморие", който е собственост на "Петрол холдинг" и се е движел с брониран автомобил. По това време постепенно Митко Събев започва да се държи агресивно с новите си бъдещи партньори в компанията.

"На 17 юли разговарях с господин Илюмжинов и стана въпрос за поведението на господин Батурин, което е абсолютно неуправляемо, разкри Магомедхан Гамзатханов. - Той страда от алкохолизъм и е започнал да употребява наркотици". Според Волк хан, много е странно как един човек, който не е платил нито една копейка данъци и няма собствена компания се опитва да придобие такъв дял от голяма корпорация в центъра на Европа.

Опитът за измама излиза на яве в края на миналата година, когато изведнъж се появява изчезналата в продължение на повече от две години Книга на акционерите на "Петрол холдинг". След продажбата, която Денис Ершов и Александър Мелник правят на дяловете си в полза на Кирсан Илюмжинов през юни 2012-а, те получават временни удостоверения с решение на Варненския окръжен съд, докато бъдат вписани официално като акционери в холдинга.

"Изведнъж обаче се открива Книгата на акционерите, която уж беше изчезнала и затова не можеха да впишат нас в нея, и се издава удостоверение на г-н Сергей Батурин. С него той се вписва като акционер с нашите дялове. Това е едно нагло ограбване на имуществото в особено големи размери. Този грабеж не би могъл да бъде извършен без участието на представители от Холдинга и по-конкретно на господата Митко Събев и Орлин Тодоров", обясни Борис Деворкин.