Крупни далавери с оценители на проекти взеха скалпа на Игнатов

Временно изпълняващ длъжността ще е Милена Дамянова, чийто ресор е средното образование

Министърът на образованието проф. Сергей Игнатов подаде оставка заради скандала около фонд "Научни изследвания". Учени обвиниха ръководството на фонда в липса на прозрачност и корупция в последната конкурсна сесия, в която бяха раздадени 14 млн. лв.

Това се случи, след като премиерът Бойко Борисов покани на разговор учени по повод скандала. На срещата, продължила около 40 минути, присъства вицепремиерът Симеон Дянков. По настояване на премиера Сергей Игнатов не бе там.

Бойко Борисов е запознал учените с доклада на инспектората на МС, който е констатирал над 60 нарушения в работата на фонда.

"Премиерът ни помоли да отложим протеста, планиран за 30 януари, съгласихме се, но сме в протестна готовност, обясни Виктор Атанасов от Физическия факултет на Софийския университет.

Нарушенията в скандалния фонд ставали по няколко схеми, сподели пред "24 часа" високопоставен източник, прочел доклада на инспектората. Първата - липсващи рецензии за спечелили проекти. Когато били поискани от проверяващите, някои от тях били представени, а за други било съобщено, че са изчезнали. Интересното е, че са били укривани само отрицателни рецензии, които отнемали от точките, по които става класирането, а в документацията оставали положителните.

При втората схема в окончателната класация се оказало, че има и 5 проекта, които изобщо не са събрали нужния брой точки. Други пък се подредили в класацията, след като се обединили по системата 3 в 1, като просто се сумирали недостигащите точки на трите и така общият брой ставал внушителен.

Не всички рецензенти, които оценявали проектите, били в списъка, който според правилата е публичен. Това породило съмнения за таен списък с поръчкови рецензенти,
но такъв не бил открит.

Тъй като най-често чуждите рецензенти давали "по-въздържани" оценки на проектите, обикновено се чакало те да бъдат завършени, а след това се поръчвали по-високи на българските, така че да се вдигне общата оценка. При 5 проекта обаче се оказало, че две от чуждите рецензии били написани от една и съща двойка оценители, като единият от тях бил българин, живеещ зад граница. Много често научната специалност на оценителите нямала нищо общо с областта на проекта, което засилило подозренията, че става дума за поръчкови рецензии.

Най-съмнителна била историята с 6-7 участници, сред които имало и 3 "странни" фондации. Проверка във фирмените регистри установила, че фондациите имали един и същ управител и били регистрирани на един и същ адрес. Заданието, което те извършвали по проекта, било едно и също. Тази част от доклада със сигурност ще бъде дадена на прокурор, защото данните предизвикали съмнение, че е плащано 3 пъти за една и съща работа, а всичките пари са отивали в един и същи човек, смята източникът ни.

Докладът предлага прокуратурата да потърси дали чиновници или хора от по-високите етажи на образователното министерство не са участвали в схемата.

"В началото бях само аз, бях оклепана, но сега зад мен стоят младите учени, които протестираха 2 пъти, сега са и докладът на инспектората на Министерския съвет, български и европейски медии", коментира Мирослава Кортенска, един от 12-те научни кадри, които присъстваха на срещата при премиера. Според нея оттам станало ясно, че вицепремиерът Симеон Дянков е поискал всички, които са на трудови договори във фонда, да минат през конкурс и да станат държавни чиновници, тъй като отговарят за държавни субсидии.

Че ще има още оставки, намекна след срещата с учените и премиерът Бойко Борисов. Доста хора ще бъдат уволнени до края на деня, заяви в Сопот той, но замълча за имена. По-късно стана ясно, че с поста си се разделя и шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

На въпрос на "24 часа" ще има ли министри сред освободените, премиерът отвърна: "Всеки един от позицията на поста, който заема, трябва да се постарае да си върши добре работата, иначе може да му се търси отговорност".

Още на срещата с ученици от местната професионална гимназия "Владимир Заимов" в Сопот премиерът намекна за чистката във властта: "Щом един министър не дава отговори и мънка, значи не си е свършил работата".

По късно от правителствената пресслужба съобщиха, че във връзка с извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка във фонд "Научни изследвания" и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата му премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на Сергей Игнатов.

Сергей Игнатов е депозирал молбата си за напускане на поста и тя е била приета от министър-председателя.