Заместничката сяда в стола на Сергей Игнатов

Шефът на БАН пък става шеф на Фонд "Научни изследвания"

Новият министър на образованието ще е настоящият зам.-министър на освободения Сергей Игнатов - Милена Дамянова, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Досегашният председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров пък поема Фонд "Научни изследвания", след като и той остана без началник заради далавери и нередности при кандидатстването и оценяването на научни проекти.


На правителственота заседание премиерът отчете, че Сергей Игнатов е бил добър министър, но застал зад губеща кауза.

По отношение на Фонд "Научни изследвания" Борисов каза: "Той се забави, спори с мен, оспори доклада на нашия Инспекторат и затова се наложи да се разделим".

"Иначе беше добър министър, направи добри неща. Законът за средното образование е в парламента. Преместихме Оперативната програма в Министерството на образованието, така че има заслуги, които не мога да отрека. Но това негово колебание и опит да се защитят хора, които не заслужават тази защита и създадоха проблеми – професори и академици да се замерят с това коя рецензия е скрита и коя не е пусната...", отчете премиерът.

"Тъй като остават няколко месеца до изборите, в парламента имаме един закон за средното образование, мисля, че Милена Дамянова ще се справи добре да го доизкара там. В течение е", отбеляза Бойко Борисов.

Милена Дамянова е завършила унгарска филология в СУ и "Финансов мениджмънт" в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в Свищов.

Владее унгарски, френски, английски, руски и китайски език.

Работила е като международен изпитващ по унгарски език в Будапещенския университет "Лоранд Йотвьош" и преподавател в Софийския университет и преводач към "Транслингва - Европа" ООД.

Имемно Дамянова бе "лицето" на министерството покрай приемането на Закона за задължителна детска градина за 4-годишните.

Стефан Воденичаров пък наскоро оглави БАН, след като предишният председател Стефан Додунеков почина внезапно.

Само допреди дни Воденичаров бе и председател на Инициативния комитет на БСП за референдума, който яростно защитаваше изграждането на втора атомна централа край Белене.